“Ukrayna’da devrim NATO üyeliği için yapıldı”

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, Ukrayna’da gerçekleşen devrimin hedefinin ülkeyi NATO’ya üye yapmak olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
“Ukrayna’da devrim NATO üyeliği için yapıldı”

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, Ukrayna’da gerçekleşen devrimin hedefinin ülkeyi NATO’ya üye yapmak olduğunu söyledi.

Ukrayna parlamentosu Rada’ya önceki gün sunulan yasa teklifine göre ülkenin blok dışı kalma politikasının değiştirilmesi ve NATO üyeliğinin önünün açılması isteniyor.

Interfax’a değerlendirmede bulunan Puşkov, “Bu tasarı benim için sürpriz olmadı. Bu onların amacı idi. Meydan’da toplanan kalabalıklar bunu hedefliyordu. Muhalefetin kiraladığı keskin nişancılar bunun için protestocuları öldürdü. Sözde devrimin hedefi buydu…” iddiasında bulundu.

Önceki gün uluslar arası basında yer alan iddialara göre Ukrayna’da devrilen Viktor Yanukoviç’e sadık olduğunu ve isminin açıklanmasını istemeyen bir istihbarat elemanı AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet arasındaki konuşmayı sızdırmıştı. İkili görüşmede Meydan’da yaşanan kanlı olaylarla ilgili ateş açan keskin nişancıların muhalefet tarafından kiralanmış provokatörler olabileceği üzerinde duruyor.

Ukrayna parlamentosunda gündeme alınan teklife göre ülkenin dış politika hedefi NATO üyeliği ve Euro-Atlantik yapısı ile entegrasyon olarak belirleniyor. Parlamento teklifin Batkivşçina fraksiyonundan Boris Tarasyuk, Valentin Korolyuk ve Oleksandr Çornovolenko tarafından verildiğini duyurdu. Tasarı sahiplerine göre yeni dış politika vizyonu ülkenin ulusal güvenliğine önemli katkı sağlayacak.

Önceki gün Brüksel’de gerçekleşen toplantıda, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Rus askeri varlığı NATO tarafından sert bir şekilde eleştirilmiş, Rusya ile tüm askeri işbirliklerinin gözden geçirileceği tehdidinde bulunulmuştu. Moskova, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde askeri üslerin dışında Rus askerinin bulunmadığını, iddiaların tamamı ile provokasyon amaçlı olduğunu savunuyor. Uluslar arası basında yer alan görüntülerde rütbe ve nişanları sökülen Rus askerlerinin stratejik noktalarda kontrolü sağladıkları belirtiliyor.
CİHAN

Yorumlar