Ukrayna’da 'çikolata kralı' Proşenko zafer ilan etti

Ukrayna’da dün gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandık başı anket sonuçlarına göre çikolata kralı olarak bilinen milyarder iş adamı Petro Proşenko, seçmenin yüzde 55,9’un desteğini alarak ilk turda seçildi.Ukrayna televizyonları...

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna’da 'çikolata kralı' Proşenko zafer ilan etti

Ukrayna’da dün gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandık başı anket sonuçlarına göre çikolata kralı olarak bilinen milyarder iş adamı Petro Proşenko, seçmenin yüzde 55,9’un desteğini alarak ilk turda seçildi.

Ukrayna televizyonları ICTV, 1+1, TRK, Ukraina and Intera’nın talebi ile sandık başında anket çalışması yapan TLT’nin sonuçlarına göre, Proşenko yüzde 57,3 oy aldı. Proşenko’nun rakibi Turuncu Devrim liderlerinden Yulia Timoşenko ise yüzde 12,4 destek bulabildi. Oleh Lyaşko ise yüzde 8,7 ancak oy alabildi. Diğer bir çalışmanın sandık başı anket sonuçlarına göre Proşenko yüzde 55,9, Timoşenko yüzde 12,9 ve Lyaşko da yüzde 8 oy aldı. Seçimlerin bu şekilde sonuçlanması durumunda ikinci tura kalmadan Proşenko yeni Cumhurbaşkanı olarak görevine başlayabilecek.

Savik Shuster Studio’nun yaptığı sandık başı anket sonuçlarına göre de Proşenko yüzde 55,7, Timoşenko yüzde 12,9 ve Lyaşko da yüzde 8,8 oy alabildi. Savik Shuster Studio’nun çalışmasına göre diğer adaylar Anatoli Hristenko yüzde 6, Serhıt Tihipko yüzde 4,6 ve Mihalo Dobkin yüzde 2,7 oy aldı. Diğer adaylar ise yüzde 1’in altında kaldı. Savik Shuster Studio çalışmalarını Lugansk ve Donetsk bölgeleri dahil 350 seçim merkezinde 17 bin kişi ile görüşülerek gerçekleştirildi. Ukrayna’da iç savaşta etkili olduğu iddia edilen aşırılıkçı parti Sağ Sektör lideri Dmitro Yaroş ise sadece yüzde 0,9 destek bulabildi. TNS sonuçlarına göre ise Yaroş yüzde 1,1’de kaldı.

PROŞENKO, MOSKOVA VE AB İLE İLİŞKİ KURMAYA HAZIR

Kiev’de seçim zaferini ilan eden Proşenko, düzenlediği basın toplantısında, “Rusya bizim komşumuz. Son 200 yıl içinde Rusya ile ilişkilerimiz çok büyük önem kazandı. ABD ve Avrupa Birliği’nin de katılımı ile Rusya Federasyonu ile konuşabileceğimize inanıyorum. Bizim konuşacak çok konumuz var” dedi.

Görüşmelerde konuşulması gereken iki konu olduğuna değinen Proşenko, “Ukrayna hiçbir zaman referandumu ve Kırım’ın işgalini kabul etmeyecek. İkinci konu ise AB ile entegrasyon. Ukrayna’nın gelişim stratejisi konusunda kararı Ukrayna halkı vermeli” değerlendirmesinde bulundu. 2014 sonunda erken parlamento seçimleri yapılabileceğini kaydeden Proşenko, Cumhurbaşkanı olarak ilk seyahatini Donbas’a yapacağını belirtti. Kiev’de iktidar değişikliğinin ardından ayaklanan Donbas ve Lugansk'ta yerel milis güçleri tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmişti. Donbas’ta binlerce kişinin seçim sandığına gitmelerinden dolayı teşekkür eden Proşenko, “Bu seçim tüm Ukrayna halkının tercihini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili önceki gün sürpriz bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seçim sonuçlarını tanıyacaklarını ve Ukrayna halkının tercih ettiği Cumhurbaşkanı ve hükümetle çalışabileceklerini ifade etmişti. Ukrayna’da resmi seçim sonuçlarının pazartesi akşama kadar açıklanması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar