Ukrayna'da ayrılıkçı güçler askeri kargo uçağını düşürdü, 49 ölü (2)

Ukrayna Savunma Bakanlığı, ayrılıkçı silahlı güçlerin Lugansk’a giden askeri kargo uçağını düşürdüğünü ve 49 Ukrayna askerinin öldüğünü açıkladı. Il-76 tipi bir kargo uçağını iniş yapmak için alçaldığı sırada ayrılıkçıların...

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna'da ayrılıkçı güçler askeri kargo uçağını düşürdü, 49 ölü (2)

Ukrayna Savunma Bakanlığı, ayrılıkçı silahlı güçlerin Lugansk’a giden askeri kargo uçağını düşürdüğünü ve 49 Ukrayna askerinin öldüğünü açıkladı.

Il-76 tipi bir kargo uçağını iniş yapmak için alçaldığı sırada ayrılıkçıların ağır uçaksavar ateşine maruz kaldığı ve personelin tamamının öldüğü kaydedildi.

Ukrayna’nın doğu bölgelerinde devam eden operasyonun sözcülerinden Vladislav Seleznyov, Interfax’a verdiği bilgide, “Uçakta bulunan personelle ilgili liste oluşturuluyor. Kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Tüm personel hayatını kaybetti.” dedi.

Silahlı grubun taşınabilir füze savar Igla’larla ateş ettiği, uçakta personelin yanı sıra mühimmat ve gıda bulunduğu belirtiliyor.

Ukrayna hava gücüne ait uçaklar ise Horlivka bölgesinde ayrılıkçı grupların mevzilerini bombaladı. En az 1 kişinin öldüğü 6 kişinin de yaralandığı kaydediliyor.

Milis güçleri 29 Mayıs’ta da askeri helikopter düşürmüş, biri general 12 asker hayatını kaybetmişti.

Rusya ve Ukrayna sınırların tank ve zırhlı araçlarla ihlal edildiğine dair iki gündür birbirlerini suçluyor. Söz konusu silahlı grupların, bölgeden uzaklaşan Ukrayna birliklerinden ağır silahları edinmiş olabileceği iddia ediliyor.

Bugün gerçekleşen olay öncesinde Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Kiev’de gerçekleşen devrim sonrası doğu ve güney bölgelerindeki çatışmalarda 270 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ayrılıkçı güçlere göre ise bu rakam binlerle ifade ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Fransa’da Ukrayna’nın yeni Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşmesinin ardından bölgede ateşkesin sağlanması için çalışmalar sürüyor. Önceki gün telefonda görüşen Poroşenko’nun Putin’le çözüm planını paylaştığı kaydedildi. Ateşkesin sağlanması, insani yardım koridoru oluşturulması, yerel yetkilerin artırılması ve genel af gibi konular müzakere ediliyor.

Rusya ve Ukrayna arasında doğalgaz fiyatları ile ilgili kriz ise henüz aşılamadı. Rusya indirime olumlu cevap verirken, borçların ödenmesini talep ediyor. Son gün olarak belirlenen 16 Haziran takvimi ise yeni formatta müzakere oluşumu için ertelenebilecek.

CİHAN

Yorumlar