Ukrayna seçimlere kilitlendi, yeni bir zirve beklenmiyor

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Toplantısı için Viyana’ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa iki ayrı basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.İlk olarak basının karşısına...

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna seçimlere kilitlendi, yeni bir zirve beklenmiyor

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Toplantısı için Viyana’ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı

Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa iki ayrı basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

İlk olarak basının karşısına çıkan Lavrov, 21 Nisan’da gerçekleştirilen ve hayata geçirilemeyen Cenevre zirvesinin ikincisinin yapılması için şartlı yeşil ışık yaktı. Lavrov, toplantıya Doğu Ukrayna’daki grupların katılımı durumunda onay verebileceklerini ifade etti. Muhaliflerin yer almadığı benzer formatlı bir toplantının yeni fayda sağlamayacağını ifade eden Rus bakan, Ukrayna'daki tüm seslerin aynı masa etrafında bir araya getirilmesi için diyalog çağrısında bulundu.

Sorunların dışarıdan çözülmeyeceğini söyleyen Lavrov, Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini, ‘adil, serbest ve gözlemciler eşliğinde’ yapılması durumunda kabul edebileceklerini kaydetti. Ukrayna’daki durumu ‘tuhaf’ olarak niteleyen Lavrov, "Ukrayna, savaşta seçime giden Afganistan değildir." dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa ise ülkedeki olayların büyümesini engellemek konusunda ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Deşitsa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin uluslararası gözlemciler tarafından takip edilebileceğini belirtirken, seçimler konusunda Rusya’nın provakasyonlarına son vermesi gerektiğini belirtti. Deşitsa toplantıda üye ülkelere seçimler konusunda desteklerini iletttiklerini belirterek Rusya’nin ülkedeki aşırı gruplara desteğini kesmesini talebini yineledi. Cenevre konferansında dışişleri bakanları dışında bir katılım formatına destek vermeyeceklerini belirten Desitsa, Lavrov’un farklı grupların bir toplantıya katılması şartını reddetmiş oldu.

Bakanlar toplantısının resmi bölümü aile fotoğrafı çektirilmesi ile sona ererken öğle yemeği sonrası ikili görüşmelere geçildi.

Konferans devam ederken Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de taraflarla fikir alışverişinde bulunmak üzere Viyana’ya hareket etti. CİHAN

Yorumlar