Ukrayna, Rusya ve AB’nin kıskacında

AB ile işbirliği anlaşmasını askıya almasının ardından zor günler yaşayan Ukrayna, Rusya ile ilişkileri dengeli bir şekilde geliştirerek çıkış yolu bulmaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna, Rusya ve AB’nin kıskacında

AB ile işbirliği anlaşmasını askıya almasının ardından zor günler yaşayan Ukrayna, Rusya ile ilişkileri dengeli bir şekilde geliştirerek çıkış yolu bulmaya çalışıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, 17 Aralık’ta Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelecek. Görüşmede doğalgaz fiyatları dahil ekonomik sorunların ele alınması ve bir dizi anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Yanukoviç’in Rusya ziyareti öncesi ABD’li senator John McCain ve Chris Murphy’i ağırlayan Kiev Özgürlük Meydanı’nda toplanan muhalifler gösterilerini yoğunlaştırıyor. Muhalifler, Yanukoviç’ten Rusya ile Gümrük Birliği anlaşmasını imzalamamasını talep ediyor. Muhalefetteki Vatan Partisi lideri Arseni Yatsenyuk, Yanukoviç'in Rusya ile Gümrük Birliği anlaşmasını imzalaması halinde Ukrayna'ya geri dönmemesini istedi.

Kiev’de kalabalığa seslenen McCain, “Özgür dünya, Amerika ve ben sizinleyim...” dedi. McCain’i alkışlayan kalabalıklar, ABD’ye teşekkür etti. RİA Novosti’ye konuşan protestoculardan İrina Tertitsina, AB ve Avrupa’nın demokrasiyi desteklediğini, Ukrayna’ya yönelik bir kısım yaptırımların bile çok iyi olacağını kaydetti.

Ajansa konuşan karşı kamptaki emekli İvan’a göre ise Avrupa Birliği Ukraynalıları köleleştirmek istiyor.

Gösterilere katılmak için birçok kimsenin para aldığını iddia eden Aleksey, “Ben bugün buraya Kiev’i görmeye geldim. Bir miktar da para kazanacağım…” ifadelerini kullandı.

Ukrayna yönetimi göstericilerin talep ettiği kabine değişikliği, parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınması taleplerine karşı çıkıyor. AB ile Ukrayna’nın çıkarlarını koruyacak şekilde işbirliği anlaşmasını bahar aylarında imzalamaya olumlu baktıklarını kaydeden Yanukoviç, Rusya ile de ekonomik sorunların giderilmesini öngörüyor.

Ticari olarak Rusya’ya bağımlı olan Ukrayna, doğalgaz alım fiyatlarında sağlanacak indirimin ülke ekonomisine olumlu katkı sağlamasını bekliyor. Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, Moskova’da yapılacak görüşmelerde gümrük ve diğer sorunların çözülmesini, doğalgaz fiyatlarının da yeniden ele alınmasını beklediklerini söyledi. Ukrayna yönetimi Rusya temaslarının ardından yeni bir yol haritası çizecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Rusya-AB zirve hazırlıkları ve Ukrayna konusunu ele almak için Brüksel’e gidiyor. Rossiya 24’e açıklamada bulunan Lavrov, “AB, Doğu Ortaklığı ülkelerine Avrupa ülkeleri ile rekabet şansı olmayan ürünlerle ilgili serbest ticaret anlaşması öngörüyor. Bu ülkelerin piyasaları Avrupa’dan gelecek rekabet şansı çok yüksek ürünlerle dolacak. Bu ülkelerle gümrük sınırları olan Rusya açısından da sorun oluşturuyor.” eleştirisi getirdi.

Ukrayna’nın AB ile anlaşmayı askıya almasına en büyük destek ise Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov’dan geldi: “AB’nin Ukrayna’ya önerdiği yardım paketi normal ülkelerden farklı değil. Bu 660 milyon Euro’ya Ukrayna’yı koloni yapma girişimi…” CİHAN

Yorumlar