Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç, Moskova’ya gidiyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, resmi temaslarda bulunmak üzere yarın Rusya’nın başkenti Moskova’ye gidecek.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç, Moskova’ya gidiyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, resmi temaslarda bulunmak üzere yarın Rusya’nın başkenti Moskova’ye gidecek.

Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in Rusya temasları sırasında, Ukrayna-Rusya Devletlerarası İşbirliği Komisyonu Toplantısı'na katılacağı ve iki ülke arasında bir dizi anlaşma imzalanacağı bildirildi.

Konuya ilişkin Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresi’nden yapılan açıklamada, Yanukoviç’in gündeminde, enerji, ulaştırma, havacılık, tarım, yatırım ve bölgelerarası işbirliğini içeren ticari ve iktisadi işbirliği konuları olduğu belirtildi. Yanukoviç'in, Rusya ile Ukrayna arasında, iktisadi, sanayi, kültürel ve insani işbirliği alanlarında bir dizi anlaşma imzalaması bekleniyor.

Basında yer alan haberlere göre, Ukrayna'nın istemesi halinde Rusya'dan 5 milyar dolar tutarında kredi alabileceği ifade edildi.

Bazı iddialar üzerine açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Andrey Olefirov, Moskova ziyareti esnasında Yanukoviç’in, Rusya-Belarus-Kazakistan’ın oluşturduğu Gümrük Birliği’ne dâhil olmasını içeren herhangi bir anlaşmanın imzalanmayacağını ifade etti.

GÜNDEM AVRUPA ÜLKELERİNİN GAZ FİYATLARI

Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, yarın Ukrayna ile Rusya arasında yapılması planlanan hükümetler arası görüşmelerde, Avrupa ülkelerinin doğalgaz fiyatlarının belirlenmesi konularının ele alınacağını ifade etti. Azarov, yarınki görüşmelerde Ukrayna'nın yüksek doğalgaz fiyatları konusunun da çözüleceğini söyledi.

21 Kasım’da Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşmasını askıya alan Ukrayna’nın, Rusya’dan doğal gaz fiyatları konusunda indirim beklentisi var. Moskova'da yarın gaz fiyatları hakkında "Gazprom" ile "Naftogaz" arasında bir protokol imzalanması da gündemde.

Bununla birlikte 'Euro Meydan' mitinglerini düzenleyen muhalefet partileri, Viktor Yanukoviç’in ülke içinde eylemler devam ederken yurt dışı gezilerini iptal etmemesini eleştiriyor.

Ukrayna hükümetinin, AB ile 'Ortaklık Anlaşması' sürecini 21 Kasım’da askıya aldığını açıklaması akabinde başlayan protesto eylemleri devam ediyor. CİHAN

Yorumlar