Ukrayna Büyükelçisi: Kırım’ın Rusya ile ‘birleşme kararı’ yasal değil

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Kırım’ın Rusya ile birleşme kararı almasını ‘yasadışı’ olarak nitelendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna Büyükelçisi: Kırım’ın Rusya ile ‘birleşme kararı’ yasal değil

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Kırım’ın Rusya ile birleşme kararı almasını ‘yasadışı’ olarak nitelendirdi. Korsunsky, Kırım Parlamentosu’nun ülkenin yasal statüsünde değişiklik yapma yetkisinin olmadığını kaydetti.

    Kırım Parlamentosu’nun Rusya'ya bağlanmayı oybirliğiyle kabul etmesine sert tepki gösteren Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky, Kırım’ın geleceğini belirleyecek olan ve 16 Mart tarihine çekilen referandumun yasal bir dayanağının olmadığını belirtti. Korsunsky, "Ukrayna Anayasası’na göre lokal referandum diye bir şey yok. Öte yandan Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçası olan Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, Kırım’ın yasal statüsünün değişiklik karar alma hakkı yoktur. Dolayısıyla, Kırım Parlamentosu’nun 16 Mart 2014’te düzenlemek istediği referandum Ukrayna yasalarına aykırıdır.’’ sözlerine yer verdi.

    Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendirmelerde bulunan Korsunsky, Kırım’da yabancı silahlı kuvvetler tarafından işgal devam ederken bir referandum düzenlenecek olmasının ‘de-facto’ bir durum olduğunu belirtti.

    "UKRAYNA, YASADIŞI EYLEMLERİ TANIMAYACAK"

    Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky, Kırım’ın Rusya’yla birleşmesinin kabul edilemez bir durum ortaya çıkartacağının altını çizerek ‘‘Kırım Parlamentosu’nun Kırım’ı Ukrayna’dan kopartarak Rusya’nın bir parçası yapma niyetleri hem Ukrayna hem de uluslar arası hukuk açısından yasadışı bir durumdur. Ukrayna ve uluslararası camianın yapılmak istenen bu yasadışı eylemleri tanımayacaktır.’’ değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Yorumlar