Üçlü zirvede Lavrov’dan Ukrayna’ya ateşkes çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergay Lavrov, Kiev yönetiminden doğu Ukrayna’da askeri operasyonlarını sonlandırmasını ve bölge ile doğrudan diyaloğa geçmesini istedi. Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ve Almanya Dışişleri Bakanı...

Google Haberlere Abone ol
Üçlü zirvede Lavrov’dan Ukrayna’ya ateşkes çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergay Lavrov, Kiev yönetiminden doğu Ukrayna’da askeri operasyonlarını sonlandırmasını ve bölge ile doğrudan diyaloğa geçmesini istedi. Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’le St.Petersburg’da ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, aksi durumda Ukrayna’da krizin uzun yıllar sürebileceği uyarısında bulundu.

Ukrayna’da tansiyonun düşürülmesinin tek yolunun askeri operasyonların sona erdirilmesi olduğunu vurgulayan Lavrov, ayrılıkçı olarak nitelenen insanların bu adıma karşılık vereceklerini belirtti.

Bölgede devam eden çatışmaların kimsenin yararına olmadığı hatırlatmasında bulunan Lavrov, “Evlerini ve çocuklarını savunan insanlar suçlanmamalı. Kiev’in protestocularla diyaloga geçmemesi sadece krizi belirsiz bir süreye kadar uzatıyor. Çatışanlar Ukraynalı taraflar. Doğu ve güney bölgeleri krizin çözümüne dahil etmeme çatışmaların belirsiz bir döneme kadar sürdürülmesi anlamına geliyor.” dedi.

St. Petersburg zirvesi sonrası düzenlenen basın toplantısında Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski de yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın AB ile işbirliği içinde olmasının Rusya açısından tehdit oluşturmadığını, Kiev’in NATO üyeliğinin de şu anda gündemde olmadığını ifade etti.

Ukrayna’nın AB ile işbirliği anlaşması imzalama girişimini değerlendiren Lavrov, Kiev’e herhangi bir yaptırım planlamadıklarını kaydetti. Lavrov, Ukrayna’nın sadece Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile sahip olduğu avantajlı ticaretten vazgeçmek zorunda kalacağını vurguladı. Rus bakan, “Bo normal ticaret rejimi. Yaptırım değil.” savunmasında bulundu.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Avrupa Birliği ile Ukrayna arasında ekonomik konularda işbirliği anlaşmasının 27 Haziran zirvesinde imzalanabileceğini belirtmişti. Ukrayna’da devrik lider Viktor Yanukoviç yönetimi AB ile ekonomik işbirliği anlaşmasını imzalamayı reddetmesinin ardından Kiev’e devrim gerçeklemiş ve Kırım Rusya’ya bağlanmıştı. CİHAN

Yorumlar