TÜSİAD Başkanı Yılmaz: Türkiye, limanlarını Güney Kıbrıs'a açmalı

KKTC, Güney Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan’dan dört işadamı örgütü, adada çözümün tüm kesimlerin yararına olacağını belirterek, müzakerelere iyi niyetle yeniden başlanması için taraflara çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
TÜSİAD Başkanı Yılmaz: Türkiye, limanlarını Güney Kıbrıs'a açmalı

KKTC, Güney Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan’dan dört işadamı örgütü, adada çözümün tüm kesimlerin yararına olacağını belirterek, müzakerelere iyi niyetle yeniden başlanması için taraflara çağrıda bulundu. Toplantıda konuşan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye'nin limanlarını Güney Kıbrıs gemilerine açması gerektiğini ifade etti.

KKTC’den Kıbrıs Türk İşadamları Derneği Başkanı Metin Şadi, Güney Kıbrıs’tan İşverenler ve Sanayiciler Federasyonu (OEB) Başkanı Filios Zachariades, TUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve Yunan Girişimcileri Federasyonu (SEV) Asbaşkanı Christos Komninos Lefkoşa'da ara bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, ortak toplantıyı düzenleyen İŞAD Başkanı Şadi ve OEB Başkanı Zachariades Türkçe ve Yunanca hazırlanan ortak bildiri okudu. Ortak bildiride, Kıbrıs’taki her iki taraf, “Kıbrıs sorununa kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için müzakerelere iyi niyetle başlamaya” çağrıldı.

Bildiride, siyasal ve ekonomik gelişmelerin bağlantılı olması ve bölgeye olan uluslararası ilginin yükselmekte olmasının “Karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm için fırsat oluşturduğu” ifade edildi.

Bildiride, “Dört örgüt, Kıbrıs sorununa çözümün ilgili tüm taraflar arasında yüksek düzeyde bir ekonomik işbirliği yaratacağının altını çizmiştir. Bunun yanında Kıbrıs’ta ekonomik ve sosyal ilerlemenin tetiklenmesi ve Doğu Akdeniz bölgesinin bir bütün olarak ekonomik refahı kuşkusuz adanın ekonomik bütünleşmesine bağlıdır.” denildi.

Toplantıda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, KKTC, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye iş dünyasının taraflarca kabul edilebilir bir çözüme destek için “ortak irade” sergilemesinin önemine vurgu yaptı.

Kıbrıs sorununun çözümsüz kalan en eski uluslar arası sorunlardan biri olduğuna işaret eden Yılmaz, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmamasından dolayı tarafların pek çok kazanımdan yoksun kaldığını ifade etti.

Çözüm için alınan fakat başarısızlıkla sonuçlanan inisiyatiflere de işaret eden Yılmaz, “Bu başarısızlık Türk, Yunan, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkleri sorun çözüldüğü takdirde elde edebilecekleri kazanımlardan maalesef yoksun bıraktı.” dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, basın toplantısının ardından soruları cevaplarken, Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs’a açması gerektiğini söyledi.

İş çevrelerinin ortak işbirliğine gidebilmesi için siyasetin işbirliği yapılabilecek ortamı temin etmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Limanların açılması, ticaretin gelişmesi için önemli bir adım olabilir. Türk tarafının bu adımı atmasını kolaylaştıracak bir ortamın yaratılmasına Rum tarafının da yardımcı olabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Limanların hangi koşullar altında açılmasını öngördükleri sorusuna karşılık ise Yılmaz, “Türkiye’nin 1998’de hangi sebeple limanlarını kapattığını biliyoruz. Tekrar açılmasıyla bu adımın iki tarafın ilişkilerinde, ekonomik ilişkilerin gelişmesinde büyük bir fırsat yaratacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

SEV Asbaşkanı Christos Komninos da İŞAD ve OEB tarafından başlatılan girişimden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “İyi niyet ve güven arzu edilen seviyede olduğu takdirde başarılı olunmaması için neden kalmaz.” dedi.

Komninos, İŞAD ve OEB’in girişimlerine mümkün olduğunca destek vermeye hazır olduklarını da kaydetti. CİHAN

Yorumlar