TÜRKPA'ya Musul damgasını vurdu

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 5. Genel Kurul Toplantı'sına Musul'da yaşanan Türk Konsolosloğu baskını damgasını vurdu. Söz konusu toplantının sonunda üye ülkelerin ortak imzasıyla yayınlanan Bakü Beyannamesi'nde...

Google Haberlere Abone ol
TÜRKPA'ya Musul damgasını vurdu

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 5. Genel Kurul Toplantı'sına Musul'da yaşanan Türk Konsolosloğu baskını damgasını vurdu. Söz konusu toplantının sonunda üye ülkelerin ortak imzasıyla yayınlanan Bakü Beyannamesi'nde Irak-Şam İslam Devleti(IŞİD) militanlarının Türkiye'nin Musul şehrindeki başkonsolosluğunu basarak diplomatları rehin almasının kabul edilemez olduğu ve rehinelerin derhal serbest bırakılması talep edildi

Türkiye'yi TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında bir heyetin temsil ettiği TÜRKPA toplantısı, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay Esedov'un açılış konuşmasıyla başladı. Esedov TÜRKPA'nın 5 yıllık faaliyet döneminde Türkçe konuşan ülkelerin daha da yakınlaşmaları konusunda çok önemli katkılar sağladığını bildirdi.

Kazakistan Meclis Başkanı Kabibulla Jakupov ve Kırgızistan Meclis Başkanı Asilbek Jeenbekov'un konuşmalarından sonra kürsüye gelen Cemil Çiçek, Musul'da yaşanan olaylara değindi. Çiçek, IŞİD militanlarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu bastığını ve 49 kişiyi rehin aldığını hatırlattı. Türkiye'nin Irak'ta yaşanan olaylardan derin kaygı duyduğunu ifade eden Çiçek, ülkede barış ve istikrarın bir an önce tesis edilmesini temenni ettiklerini söyledi. Çiçek, '' Diplomatik temsilciliğimize ve halkımıza yapılan saldırıları şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Başkonsolosluk personeli ve vatandaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz. Bu kabul edilemez gelişmeler, karşısında sessiz kalmayacağımızı ve gereği ne ise yapılacağını bilinmesini istiyoruz. '' dedi.

İmzalanan Bakü Beyannamesi'nde Musul'da yaşanan hadiselerin kabul edilemez olduğu ve derhal rehinelerin serbest bırakılması talep edildi. Beyannamede ayrıca üye ülkeler arasında terör ve suçlarla mücadele, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde halledilmesi gibi ortak çıkarların altı çizildi.

Toplantı, TÜRKPA'ya üye ülke heyetlerinin aile fotoğrafı ile sona erdi. Bu arada Macaristan meclisi TÜRKPA'ya gözlemci statüsüyle katılmaya hak kazandı.

CİHAN

Yorumlar