Türkmenistan’da ilklerin seçimi

Demokratikleşme yönünde önemli adımların atıldığı Türkmenistan’da, bazı ilklerin yaşandığı parlamento seçimleri yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkmenistan’da ilklerin seçimi

Demokratikleşme yönünde önemli adımların atıldığı Türkmenistan’da, bazı ilklerin yaşandığı parlamento seçimleri yapılıyor. Türkmenler ilk defa sandıkta 2 partiyle tanıştı. Bağımsızlığın kazanıldığı 1991 yılından hemen sonra kurulan Demokratik Parti ile 2012 yılında kurulan Sanayiciler ve Girişimciler Partisi, 125 koltuklu Meclis’te milletvekilliği için yarışıyor.

Türkmenistan’da, 283 adayın yarıştığı parlamento seçimleri için ülke genelinde 2446 sandık, yurtdışında 33 sandık açıldı. Yerel saat ile 07:00’da (TSİ 04:00) başlayan oy verme işlemi, akşam saat 19:00’da (TSİ ile 16:00) sona erecek. Yaklaşık 3 milyon seçmenin bulunduğu 6 milyon nüfuslu ülkede vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde seçim bölgelerine akın ederek, oy kullandı.


AGİT’E İLK DEFA DENETLEME İZİNİ

Şölen havasında geçen parlamento seçimlerini, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan yabancı gözlemciler takip ediyor. Türkmen yönetimi, AGİT’e ilk defa denetleme izni verdi. AGİT’in gönderdiği 14 ülkeden 15 uzman, parlamento seçimlerini izleyerek rapor hazırlayacak.

KUTLAMALAR EŞLİĞİNDE SEÇİM

Seçim bölgelerinde çadırlar kurularak, halk oyunları gösterileri sunuluyor. Bazı seçmenler, oyunu kullandıktan sonra açık meydandaki alanda dans etti. Seçimler adeta bayram havasında geçiyor. Yabancı basına konuşan Aşkabat şehrinin Ruhabat ilçe sakini Orazcemal Geldiyeva, milletvekili seçimleri için oy kullanmaya geldiklerini ve seçimlerin bayram havasında geçtiğini söyledi.

Aynı ilçede oturan Berdimurat Recepguliyev ise yaptığı açıklamada, istediği adaya oyunu verdiklerini ve seçimlerin üst düzeyde geçtiğini bildirdi.

Demokratik Parti ile 2012 yılında kurulan Sanayiciler ve Girişimciler Partisi, seçimler için adaylarını belirledi. Demokratik Parti 99, Sanayiciler ve Girişimciler Partisi 21, sendika 89, Kadınlar Derneği 37, Mahtumkuli Gençler Birliği 22 aday ile seçimlere katıldı.

Türkmenistan’da milletvekilleri 5 yıllığına seçiliyor. 2008 yılında millietvekili sayısı 65’den 125’e çıkartıldı ve Meclis’in görevleri genişletildi. Meclis Başkanı görevini, 2009 yılında yeniden seçilen Akca Nurberdiyeva yapıyor. CİHAN

Yorumlar