Türkmenistan'da ilk çok partili seçime katılım oranı yüzde 90

1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Türkmenistan’da ilk defa çok partili parlamento seçimleri yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Türkmenistan'da ilk çok partili seçime katılım oranı yüzde 90

1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Türkmenistan’da ilk defa çok partili parlamento seçimleri yapıldı. 283 adayın yarıştığı seçimlerde, 3 milyon 63 bin seçmenin yüzde 91,3’ü oyunu kullandı. Türkmen yönetiminin attığı bu önemli demokrasi adımına seçmenlerin büyük çoğunluğu oyunu kullanarak cevap verdi.

Türkmenistan Merkez Seçim Komisyonu, bugün seçim sonuçları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Orazmurat Niyazliyev, seçimlere aktif bir katılım olduğunu ve seçmenlerin yüzde 91,3’ünün oy kullandığını açıkladı. Niyazliyev, daha önceki seçimlerden farklı olarak bu seçimlere iki parti katıldığını kaydetti.

Seçimleri, 2 bin 500 yerli, 98 yabancı gözlemci izledi. Yurt içinde 2 milyon 800 bin, yurt dışında 18 bin kişi oy kullandı. Böylece 3 milyon seçmenin yüzde 91’i seçimlere katılmış oldu. Çöldeki çobanların yanına sandık götürülerek oy kullanmaları sağlandı.

Seçim merkezi, kazanan adayları ve partilerini 18 Aralık’ta açıklayacağını duyurdu.

BERDİMUHAMEDOV, BABASI VE ANNESİ İLE BİRLİKTE OY VERDİ

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, başkent Aşkabat’taki 7’nolu seçim sandığında oyunu kullandı. Berdimuhamedov, sabahın erken saatlerinde babası Malikguli Berdimuhamedov ve annesi Ogulabat Berdimuhamedova ile birlikte oy verdi. Oyunu kullanmadan önce konuşan Berdimuhamedov, önemli bir siyasi organizasyonun gerçekleştiğini ve yeni seçilecek milletvekillerin seçmenlerinin güvenini haklı çıkararak, ülkesinin kalkınması için çalışacağına inandığını söyledi.

YURT DIŞINDA DA SANDIKLAR AÇILDI

Parlamento seçimleri için Türkmenistan’ın yurt dışındaki büyükelçilik ve konsolosluklarında seçim sandığı açıldı. Türkmen yönetimi, Türkiye başta olmak üzere ABD, Rusya, İngiltere, Japonya, Çin, Malezya, Hindistan, Pakistan, İran, Afganistan, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Azerbaycan, Ermenistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna ve Belarus’ta toplam 33 seçim sandığı açtı. Yurt dışındaki Türkmen vatandaşları oyunu kullandı.

Seçimlerde 283 aday yarıştı. 125 koltuklu Türkmenistan Milli Meclisi'ne girmek isteyen iktidardaki Demokrat Parti 99 aday ile seçimlere katılırken, geçen sene kurulan Sanayiciler ve Girişimciler Partisi ise 21 aday ile seçimlere katıldı. Bağımsız adayların da katıldığı seçimlere sendikalar da aday gösterdi.

Seçimleri Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) gibi teşkilatların uzmanları da izledi. Türkmenistan yönetimi ilk kez AGİT uzmanlarına seçmenlerle mülakat izni verdi.
Türkmenistan'da milletvekilleri 5 yıl süreyle seçiliyor. CİHAN

Yorumlar