Türkmenistan'da 630 mahkuma 'tarafsızlık' affı çıktı

Türkmenistan’da Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından mahkumlara af ilan edildi.

Google Haberlere Abone ol
Türkmenistan'da 630 mahkuma 'tarafsızlık' affı çıktı

Türkmenistan’da Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından mahkumlara af ilan edildi. Berdimuhamedov, 12 Aralık Tarafsızlık Bayramı dolayısıyla 630 mahkumu serbest bıraktı.

Türkmen devlet haber ajansının haberine göre, Devlet Başkanı Berdimuhamedov Bakanlar Kurulu toplantısında 630 mahkumu kapsayan af kararını imzaladı. Türkmen lider, çeşitli suçlardan hüküm giyip pişmanlık duyan vatandaşları affetme geleneğini yıllardır sürdürdüklerini belirtti. Mahkumları topluma yeniden kazandırmak için çaba gösterdiklerini ifade eden Berdimuhammedov, serbest kalan tutukluların bayram günlerini aile ocağında geçirmeleri ile ilgili yetkililere talimat verdi.

Türkmen lider ayrıca mahkumları affederek, onlara işlediği suçun farkına vararak bundan sonraki hayatlarında dürüst olması için imkan tanındığını ifade etti.

Türkmenistan’da daha önce sadece Kadir Gecesi’nde mahkumlara af çıkartılırken, Berdimuhamedov’un döneminde bazı önemli günlerde ve milli bayramlarda da mahkumlar affediliyor. Ülkede 1999 yılından bu yana 30 binden fazla mahkumun genel aftan yaralandığı öğrenildi. Ülkede her sene en azından 3-4 kez af çıkarılıyor. En son bu yıl 27 Ekim Bağımsızlık Bayramı'nda 1002 mahkum için af yasası çıkmıştı.

Öte yandan Türkmenistan'da, 12 Aralık günü Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1995 yılında verilen 'Daimi Tarafsızlık' statüsünün 18. yıldönümü kutlanacak. Ülkede bu gün resmi bayram ilan edilerek, 18 yıldır her sene büyük coşkuyla kutlanıyor. CİHAN

Yorumlar