Türkmenistan At Bayramı’nı Cumhurbaşkanı Gül ile kutladı

Türkmenistan’da her sene Nisan ayının son pazar günü kutlanan At Bayramı, bu yıl üst düzeyde kutlandı.

Google Haberlere Abone ol
Türkmenistan At Bayramı’nı Cumhurbaşkanı Gül ile kutladı

Türkmenistan’da her sene Nisan ayının son pazar günü kutlanan At Bayramı, bu yıl üst düzeyde kutlandı. Ev sahibi ülke Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un organizasyonluğunda gerçekleşen kutlamalara, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov katıldı.

Dünya’da At Bakanlığı bulunan tek ülke konumundaki Türkmenistan’da, atlara büyük önem veriliyor. Bu nedenle her yılın Nisan ayının son pazar günü bayram kutlamaları yapılıyor. Bu yılki kutlamalar, üst düzeyde gerçekleştirildi. Törenlere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov onur konuğu olarak katıldı.

Törenler, Uluslararası Atçılık Spor Kompleksi’nde yapıldı. 3 ülke devlet başkanını bir araya getiren tören, Türkmenistan, Türkiye ve Tataristan folklor ekiplerinin gösterisi ile başladı. Türkiye için yapılan halk oyunları gösterisinde ünlü şarkıcı Zara sahne aldı ve 'Zeytinyağlı yiyemem' şarkısını seslendirdi. Dans gösterilerini ise Cumhurbaşkanları ayakta izledi ve ekipleri alkışladı.

Daha sonra at yarışlarının düzenlendiği Hipodromda Türkmen atçılar, at üzerinde çeşitli gösteriler yaptı. Atların üzerinden sarkan ve tehlikeli gösterilen düzenleyen at sporcuları, izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Bir at eğiticisi ile, atı ile birlikte özel bir gösteri düzenledi. Yetiştiricisinin talimatlarına uyan at şaha kalkıp dans etti.

Ardından Türkiye Cumhurbaşkanlığı adına özel koşu düzenlendi. Toplam 7 koşu yapıldığı yarışlarda ilk defa Arap atlarının koşusu da ilgiyle izlendi. Koşulardan birini 'Anadolu Rüzgarı' isimli atın Türk jokeyi Onur Atmaca birinci oldu. Koşuların tamamlanmasının ardından ödül törenine geçildi. At Bayramı'na katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Türkmenistan'ın çeşitli bakanları yarışlarda ilk 3'e giren jokeylere 10 ile 50 bin dolar, yada otomobil hediye edildi. Cumhurbaşkanları ise ödül törenini izledi. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un verdiği yemeğe katıldı. Gül ile Berdımuhamedov ayrıca ikili görüşmede gerçekleştirdi.

Uluslararası Atçılık Spor Kompleksi'nde düzenlenen törenler öncesinde Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile kahvaltıda bir araya geldi. Keyik Restorandaki kahvaltı basına kapalı gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Gül, törenlerin ardından iki günlük Türkmenistan temaslarını tamamlayarak, Türkiye'ye döndü. CİHAN

Yorumlar