Türklere dil testi tartışması koalisyon ortaklarının arasını açtı

Avrupa Adalet Divanı'nın (AAD) Türkiye’den evlilik yoluyla Almanya’ya geleceklere uygulanan dil testini hukuksuz bulması koalisyon ortakları arasında yeni tartışma başlattı. Sosyal Demokratlar (SDP) testi kaldırmak isterken, Hıristiyan Demokratlar...

Google Haberlere Abone ol
Türklere dil testi tartışması koalisyon ortaklarının arasını açtı

Avrupa Adalet Divanı'nın (AAD) Türkiye’den evlilik yoluyla Almanya’ya geleceklere uygulanan dil testini hukuksuz bulması koalisyon ortakları arasında yeni tartışma başlattı. Sosyal Demokratlar (SDP) testi kaldırmak isterken, Hıristiyan Demokratlar (CDU), Adalet Divanı kararına rağmen dil sınavını devam ettirmek istiyor.

AAD'nin, Almanya’nın Türk vatandaşları için aile birleşimini Almanca bilme şartına bağlayan uygulamasını “temel hukuk ihlali” olarak nitelendirerek, Türk vatandaşlarına uygulanan dil testinin AB yasalarına aykırı olduğuna karar vermesi koalisyon ortaklarının arasını açtı.

AADnin kararının bütün Türk vatandaşları için geçerli olması için Almanyanın iç hukukta değişiklik yapması gerekiyor. Mahkeme kararı sonrası Hıristiyan Birlik Partileri (CDU ve CSU) dil sınavının devam etmesinde ısrarcı olurken; SPD, aile birleşim vizesi için ön şart olan dil testini tamamen kaldırmak istiyor. CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, "Kim temel seviyede Almancayı öğrenmek istemezse, Almanya‘ya uyum sağlamaya hazır değildir." diyerek dil sınavının kaldırılmasına karşı çıktı. Buna karşılık SPD'li Rudiger Veit, "Evlilik yoluyla Almanya‘ya geleceklere uygulanan zorunlu Almanca testi kaldırılmak zorunda." sözleriyle yasal düzenleme istedi.

“Bir Güney Koreli, eşini rahatlıkla Almanya'ya getirirken, Türk vatandaşı getiremiyor. Bunun savunulacak yanı yok. AAD'nin kararı sonrası artık dil sınavı zorunluluğu yasasının bir manası kalmadı." diyen Veit, insanların Almancayı Almanya‘da öğrenmelerinin önünde bir engel olmadığını vurguladı.

Federal Hükümetin Uyum Bakanı Aydan Özoğuz (SPD), dil sınavının diğer milletlere olduğu gibi Türk vatandaşları için de iptal edilebileceğini söyleyerek kaldırılması yönünde sinyal vermişti.

AAD'nin kararını 'uyum karşıtı ve hayatın gerçeklerinden uzak' olarak nitelendiren CSU Genel Sekreteri Scheuer, Almancanın başarılı uyum için ön şart olduğunu ifade etti.

CDU, ÖZEL KOMİSYONUN İÇERİĞİNİ GENİŞLETMEK İSTİYOR

Yasal değişikliğe karşı çıkan CDU, uygulamadaki istisnaları genişlemekte ise sakınca görmüyor. Hasta ve engelli olan eşler için vize başvurusunda dil sınavı zorunluluğu uygulanmıyor. İçişleri Bakanlığı okuma-yazma bilmeyenleri de istisna grubuna dahil edilerek sorunu çözmeyi planlıyor. 2007 yılında SPD'nin koalisyon ortağı olduğu dönemde hayata geçirilen dil sınavı zorunluluğu, Türkiye, Rusya ve Kosova gibi ülkelerin vatandaşlarına uygulanırken, üniversite öğrencileri, kalifiye işçiler, AB vatandaşları, Amerika, Japonya, Avustralya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Andora, Honduras, San Marino, Monako ve İsrail gibi ülke vatandaşlarına uygulanmıyor. 2005-2013 yıllarında Almanya'ya evlilik yoluyla 350 bin eşin geldiği belirtiliyor. CİHAN

Yorumlar