Türkiye’nin sipariş verdiği F35’in test uçuşu askıya alındı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Eglin Hava Üssü’nden kalkışı sırasında motor kısmı ateş alan F35A Lightning II Müşterek Taarruz Uçağı’nın test uçuşlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Türkiye, son gerçekleşen Savunma...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’nin sipariş verdiği F35’in test uçuşu askıya alındı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Eglin Hava Üssü’nden kalkışı sırasında motor kısmı ateş alan F35A Lightning II Müşterek Taarruz Uçağı’nın test uçuşlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Türkiye, son gerçekleşen Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında 2 adet F-35 siparişi verilmesi kararı almıştı.

Pentagon sözcüsü Joe DellaVedova, "Sadece Eglin’deki 33. Fighter Wing biriminin F35A uçuşları geçici olarak askıya alındı ve olayı araştırmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. Vedova, eğitim amaçlı uçan pilotun fırlatma koltuğunu kullanarak uçaktan atladığını söyledi.

ABD’nin birinci müşterisi ve destekçisi olduğu projede Türkiye, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve İngiltere’nin ortaklığı yer alıyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) raporuna göre Türkiye, 2002'de 16 milyar dolarlık mukavele imzalayarak uçağın üretimine ortak oldu.

F-35’in 10 gün önce de Arizona eyaletinin Yuma şehrinden kalkışı esnasında motorunda yağ sızıntısı tespit edilmesi üzerine uçuşları durdurulmuştu. Türkiye’nin nihayetinde 100 adet satın alacağı F-35 savaş uçağının motorunda önceki sene Mart ayında da ciddi bir kırık tespit edilmişti. ABD Savunma Bakanlığı, bir F-35’in motorundaki dişli parçasının kırık olduğunun anlaşılması üzerine 51 jetin uçuşunu yasaklamıştı. CİHAN

Yorumlar