Türkiye'nin Şah Fırat İçin B Planı: Tek Kurşun Atılsa Girecektik

Davutoğlu, Şah Fırat operasyonunun 'B Planı'nı açıkladı. Davutoğlu, 'Askerlere kurşun sıkılması durumunda bölgeyi tamamen kontrol altına alacaktık.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin Şah Fırat İçin B Planı: Tek Kurşun Atılsa Girecektik

Başbakan Ahmet Davutoğlu 22 Şubat tarihinde yapılan Şah Fırat operaasyonu ile alakalı bilinmeyeleri anlattı ve Türkiye'nin B Planı'nı ilk defa açıkladı.

Davutoğlu, operasyon sırasında Türk birliklerine kurşun sıkılması zorunda bölgenin tamamının denetim altına alınacağını söyleyerek, ''Bu bizim B planımızdı'' dedi.

'TÜRKİYE'NİN B PLANI HAZIRDI'

Davutoğlu, Ordumuza 1 ay öncelikle Süleyman Şah operasyonuyla ilgili yazılı emri verdik. Plan aynen çalıştı. Ve herkese şu mesaj verildi: 'Türkiye isterse Suriye'de 40 kilometre içeriye anında girer.' Eğer bize bir tek hücum olsaydı, o alanı sınırdan Süleyman Şah Karakolu'na kadar askeri denetim piyasası yapacak, o bölgenin tamamını kontrolümüz altına alacaktık. Bu bizim B planımızdı. Eğer Suriye rejimi o esnada bizi tehdit etse ve bir tek kurşun sıksa idi, Suriye rejimi amacımız olurdu. Simdi Eşme bizim toprağımız. Süleyman Şah hemen hemen bizim toprağımız orasıdır. Suriye'de sular durulunca Caber Kalesi'nin yakınına Süleyman Şah'ı yine taşıyabiliriz.' ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, ABD ziyaretinde uçakta gazetecilere çözüm sürecinden, getiri tyükselişmasına, Musul krizinden Şah Fırat operasoyununa kadar gündemdeki konularla ilgili flaş izahatlarda bulundu:

FAİZ KONUSU

- Cumhurbaşkanı getiri indiriminde ısrar ediyor. Bu konudaki görüş ayrılığı aşılabildi mi?

G20'de; Almanya'nın enflasyona duyarlı ekonomik modeli ile ABD'nin kalkınma ve kazanç odaklı ekonomik modeli içerisinde önemli bir başkalık var. Türkiye'de de bu konular tyükselişılıyor. Enflasyonla savaş ederken kalkınma hedefleyen bir ülkeyiz. Bu getiri konusundaki tyükselişmayı iki değişik kutup bunun şeklinde görmek doğru değil. Enflasyonla savaş eden Merkez Bankası'nın enflasyon öngörüsü örneğin tutmadı. Bunun sebebi, ziraat sektöründeki problemler. Hedeflerin tutmamasını veya tutmasını tek bir değişkene bağlayamayız. Faiz tek parametre şekilde görülmemeli. Para politikaları aşırı dikkatli belirlenmeli fakat bu konuları dünya da tyükselişıyor, Türkiye de tyükselişmalı. Her şeyden önemlisi politik istikrar.

-Ekonominin gidişatını yabancılara nasıl anlatacaksınız?

Dünyada en cazip kazanç imkânını araştıran bir anamal var. İşte biz Türkiye şekilde yatırımcılara cazip bir memleket olduğumuzu anlatıyoruz. Ekonomide birbiri ile çelişkili bunun şeklinde görünen hedeflerin optimizasyonu aşırı önemli. Siyasiler bunun için var.

'SURİYE'DE SON DURUM' SORUSU?

- Suriye'de rejimle hür Suriye Ordusu arasındaki mücadelede son hal nedir?

Uluslararası cemiyet dediğimize 3 sene sonra geldi ve bu 3 sene içerisinde DEAŞ alanda yerleşti. 3 sene öncelikle Suriyeli ılımlı muhalifleri eğit-donatla destekleseydik DEAŞ bugün bu noktaya gelemezdi. Biz 'Suriye'de üçüncü alternatif mümkün' diyoruz. 'Suriye halkını düzen barbarlığı ile DEAŞ barbarlığı içerisinde bir seçim yapmaya zorlamayın. Ilımlı muhalifler ile Suriye tekrar inşa edilmeli' tezini savunuyoruz.

- Musul'u IŞİD'den almak için operasyon hazırlığı var, Türkiye'nin bu konudaki politikası nedir?

Irak'ta 4 ana politikamız var. Merkezi hükümet ile aşırı hummalı bir biçimde görüşüyoruz. Onları muhtelif yardımlarla destekliyoruz. İkinci şekilde Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nin istikrarını önemsiyoruz. TSK, peşmergeyi eğitiyor. Üçüncü şekilde Türkmenlerin güvenliğini temin edecek biçimde onlara destek veriyoruz ve son şekilde Musul'da Sünni-Şii çatışmasını engellemeye yönelik bir politika yürütüyoruz.

'TÜRKİYE SICAK ÇATIŞMANIN TARAFI OLMAZ'

- Türkiye Musul'da sıcak çatışmaya girer mi?

Türkiye, Irak ve ya Suriye'de sıcak bir çatışmanın tarafı olmaz. Musul'a desteğimiz olur fakat direkt çatışmayız. Musul'da bir tehlike var. Burada da Sünni ordu birlikleri olmalı. Türkiye'nin Suriye'ye ait kaygıları koalisyondan farklı. Bizim için 'DEAŞ çıkınca ne olacak?' sorusu önemli. DEAŞ'ın boşalttığı yere Suriye'de düzen girmemeli, Irak'ta da Şii milisler girmemeli. Koalisyon ise 'DEAŞ'ı temizleyelim, sonrasına bakarız' diyor. Bu kusur bir strateji. Ateş bizim sınırımızda yanıyor ve maksimum da bizi yakıyor. Bazı istihbarat örgütleri de bu arbede ve kargaşa ortamının devamını istiyor. Onları da takip ediyoruz. Bir tarafta Rusya'dan silah destekli düzen var, öteki tarafta ise yani DEAŞ'ın elinde ABD ve Irak'tan ele geçirilmiş silahlar var. Ilımlı muhalefetin elinde sırf hafif silahlar var.

'B PLANINDA SURİYE'Yİ VURMAK DA VARDI'

- Süleyman Şah operasyonundan sonra Türkiye'nin bölgedeki devinim kabiliyeti arttı mı?

Ordumuza 1 ay öncelikle Süleyman Şah operasyonuyla ilgili yazılı emri verdik. Plan aynen çalıştı. Ve herkese şu mesaj verildi: 'Türkiye isterse Suriye'de 40 kilometre içeriye anında girer.' Eğer bize bir tek hücum olsaydı, o alanı sınırdan Süleyman Şah Karakolu'na kadar askeri denetim piyasası yapacak, o bölgenin tamamını kontrolümüz altına alacaktık. Bu bizim B planımızdı. Eğer Suriye rejimi o esnada bizi tehdit etse ve bir tek kurşun sıksa idi, Suriye rejimi amacımız olurdu. Simdi Eşme bizim toprağımız. Süleyman Şah hemen hemen bizim toprağımız orasıdır. Suriye'de sular durulunca Caber Kalesi'nin yakınına Süleyman Şah'ı yine taşıyabiliriz.

'ÇÖZÜM SÜRECİNDEN HER PARTİ KAZANIR'

- Çözüm sürecini seçim yatırımı şekilde kullandığınız söyleniyor.

Çözüm sürecinden her parti kazanır. Seçim yatırımı düşünsek başka bölgelerde yapardık. Çevredeki devletlerde seçim yapılamadığı için problem var. Kazancımız ne bizim burada? İstikrar! Kılıçdaroğlu vahim kusur yapıyor, sandığa değil sokağa çağırıyor. Basiretsiz devlet adamının tipik bir yaklaşımı bu. Siz muhalefetsiniz, 'Bir an öncelikle sandığa gidelim' demeniz lazım. Kılıçdaroğlu 'Yüzde 35 oy oranı hedefliyorum' demiş. Türk politik hayatında böyle zillet görmedim. Paralel bina 'AK Parti 35'e düşecek' diyordu. Paralelcilerin bizi en çok düşürdüğü yer CHP'nin nihai misyonu olmuş. CHP'nin 11 ilde namzet adayı yok. Çünkü vatandaşların CHP'den ümidi yok. CHP halkın gündeminden aşırı uzak. Baasçı zihniyet. Bakın sırf iki parti gitti Esad'a; CHP ve Vatan Partisi. Belki de Perinçek CHP liderliğine oynuyor. O süre tam taşlar yerine oturur, Baasçılar CHP'ye el koymuş olur.

'DAĞDAN İNEN ÇOCUĞUNU EVLENDİRİYOR'

- İmralı ile Kandil içerisinde bir kopukluk var. Çözüm süreciyle ilgili Nevruz'da daha ileri bir adım bekliyor musunuz?

Demokratik politika yapmanın önemine inanıyoruz. Silahlı metod pek aşırı acıya sebebiyet verdi. Sorunun çözümünde silahlı metodlar bundan böyle terk edilmeli. Çatışma ortamı ekonomik saha oluşturmakta ve bunun değişmesi ihtimali pek aşırı çevreyi keyifsiz ediyor. Sadece içeride değil, yabancı istihbarat ve kimi hariç odaklar da keyifsiz olmakta bir sulh ortamının başlamasından. Elinde silah olanlar 'Barış olursa ben ne yapacağım?' diyor. Bundan başka Kürt ve Türk ulusalcılar keyifsiz oluyor. Baasçı ulusalcılardan bahsediyorum. Bu durumun düzelmesi bu Baasçıların elindeki argümanları aldı.

'HALK BASİT ŞEYLERE PRİM VERMİYOR'

- Selahattin Demirtaş, 'Neden çağrı 7 ay öncelikle yapılmadı?' diye sordu.

Biz siyasiler diri olsun isteriz. Ama siyasiler de 'siyasi' olmalı. Demirtaş 'Neden 7 ay öncelikle bu çağrı yapılmadı?' diyor. Çünkü sen bir twit attın, halkı sokağa döktün. 6-7 Ekim'de provokasyon ile yapılan şey, bu işin 7 ay öncelikle yapılmasını engelledi. Ama kamu bundan böyle bu vakalarda devlete döndü. Çünkü bundan böyle eski devlet yok. 'Senin hakların gasp ediliyor' dendiğinde kamu buna prim vermiyor. Herkesin nihai neticesinde düşünmesi ve provokasyondan kaçınması lazım. Tüm dünya etnik, linguistik, mezhep temelli bölünürken Türkiye 30 yıllık bir problemi çözüyor. Çevre istikrarsızken bu problem çözülüyor. Diyarbakırlı anne dağdan inen çocuğunu evlendiriyor, düğününe beni de çağrı etti. Bu düğüne katılmayı cok isterdim. Ne süre dağda öleceği dikkat çekici olmayan bir çocuk dağdan indi ve bir düğünle evleniyor. İnşallah bir çağ kapanır. (Kaynak: Star)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar