Türkiye’nin de istediği “Rus gümrüğüne” İsrail ve Ermenistan’dan somut adım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın St. Petersburg’da gerçekleşen Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teklif ettiği Gümrük Birliği ülkeleri ile serbest ticaret anlaşması imzalanması konusunda İsrail ve Ermenistan ilk somut.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’nin de istediği “Rus gümrüğüne” İsrail ve Ermenistan’dan somut adım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın St. Petersburg’da gerçekleşen Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teklif ettiği Gümrük Birliği ülkeleri ile serbest ticaret anlaşması imzalanması konusunda İsrail ve Ermenistan ilk somut adımı attı.

Vilnius’da gerçekleşen konferansta AB ile ortaklık anlaşmasını reddeden Ermenistan ise Rusya-Belarus-Kazakistan’ın oluşturduğu Gümrük Birliği’ne tam üyelik için yol haritasını belirledi.

Moskova’da temaslarda bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Rusya’nın öncülüğündeki Gümrük Birliği ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için çalışma grubu oluşturulmasını önerdi.

Lieberman’la görüşmesinin ardından açıklamada bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, “Gümrük Birliği ve İsrail arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ile ilgili çalışma grubu önümüzdeki haftalarda çalışmalarına başlayacak.” dedi.

Kazakistan ve Belarus’tan meslektaşları ile konuyu değerlendirdiklerini ifade eden Dvorkoviç, yakın gelecekte İsrail’le serbest ticaret anlaşmasının imzalanabileceğini belirtti.

Lieberman da yaptığı açıklamada Rusya ve İsrail arasında ekonomik alanlardaki işbirliğinin 2014’de temel konulardan biri olacağını vurguladı.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin’le de bir araya gelen Lieberman, Narışkin’i İsrail’e davet etti. Dün de
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşen Lieberman Suriye krizi ve İran nükleer sorununun çözümü konularını ele almıştı.

Rusya’nın öncülüğündeki Gümrük Birliği ile ilgili bir gelişme de Ermenistan’dan geldi. AB’nin Doğu Ortaklığı projesinde yer alan Ermenistan AB ile işbirliği anlaşmasını imzalamayı reddederken, Rusya ile Gümrük Birliği’ne olumlu bakıyor. Erivan’da konuşan Ermenistan Ekonomi Bakanı Vagram Avanesyan Gümrük Birliği’ne giriş için yol haritasını belirlediklerini açıkladı.

Erdoğan ÜDİK zirvesinde Putin’den Şanghay’a Türkiye’yi almalarını istemiş, olumlu cevap alamayınca da Gümrük Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalamaya hazır olduklarını belirtmişti. CİHAN

Yorumlar