Türkiye'nin AB üyeliğine bakış AP seçimlerinde önemli bir kriter

Siyasi Eğitim Federal Ajansı’nın Avrupa Parlamentosu seçimleri için tasarladığı Wahl-O-Mat adlı internet sayfası hizmete açıldı. Sayfa ile kullanıcılar; mülteci politikası, AB'ye yeni ülkelerin alınması asgari ücret gibi 38 soruya cevap...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin AB üyeliğine bakış AP seçimlerinde önemli bir kriter

Siyasi Eğitim Federal Ajansı’nın Avrupa Parlamentosu seçimleri için tasarladığı Wahl-O-Mat adlı internet sayfası hizmete açıldı. Sayfa ile kullanıcılar; mülteci politikası, AB'ye yeni ülkelerin alınması asgari ücret gibi 38 soruya cevap vererek hangi partinin kendi şahsi fikriyle örtüştüğünü tespit etme şansını elde ediyor. Sorulan sorular arasında Türkiye'nin AB üyeliğine bakış da var.

Tanıtım için Berlin'de düzenlenen basın toplantısına katılan partilerin AB seçimlerindeki liste başı adayları gençlerle birlikte programın ilk testini yaparak internet sitesi ile alakalı görüşlerini paylaştı.

Yeşiller’in adayı Rebecca Harms sayfanın seçmenleri bilgilendirme adına bir temel oluşturduğunu, ancak insanların verecekleri kararda kendilerini sadece internetle sınırlamamalarını istedi. Harms, “Wahl-O Mat seçmen için ilk yönlendirme fonksiyonunu ifa ediyor. Ancak internet dışında insanların parti programlarına bakarak veya parti mitinglerine katılarak bilgi alması faydalı olur.” dedi.

2002 yılından bu yana Siyasi Eğitim Federal Ajansı tarafından farklı seçimler için hizmete sunulan Wahl-O-Mat uygulaması büyük rağbet görüyor.. Sitenin bilimsel takibini yapan siyaset bilimci Prof. Stefan Marschall, AP seçimleri için Wahl-O-Mat sitesini yaklaşık 5 milyon insanın ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

"TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİN ALTINDAN KALKAMAYIZ"

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisinden liste başı adayı David McAllister, programda Türkiye’nin AB üyeliği ile alakalı soruya 'hayır' cevabını verdiğini söyledi. McAllister, "Türkiye AB için kesinlikle önemli bir partner, özellikle ekonomik boyutta bu geçerli. Ayrıca Türkiye bizim NATO ortağımız. Türkiye ile yakın ilişkilerin devamını ve bir stratejik ortaklık istiyoruz. Ama Türkiye’nin AB'ye üye olması bizim altından kalkamayacağımız bir şey.” diye konuştu.

Yeşiller Partisi liste başı adayı Rebecca Harms ise "Benim partim Türkiye'nin AB üyeliğini istiyor. Ama bu konuyu basitçe evet veya hayır ile cevaplandırmak çok zor. Türkiye’nin iç siyasetindeki gelişmelere baktığımız zaman ülken AB için yeterince olgun değil. Ama müzakerelerin devam etmesi çok önemli.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar