''Türkiye'nin AB üyeliği, Ermeni soykırımını tanımasıyla mümkündür''

Fransa'da iktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde Paris Belediye Başkan Adayı olan Anne Hidalgo, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesinin Ermeni soykırımı iddialarını tanımasıyla mümkün olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
''Türkiye'nin AB üyeliği, Ermeni soykırımını tanımasıyla mümkündür''

Fransa'da iktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde Paris Belediye Başkan Adayı olan Anne Hidalgo, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesinin Ermeni soykırımı iddialarını tanımasıyla mümkün olacağını söyledi.

2001'den beri PS'li Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe'in yardımcılığı görevini de yürüten Hidalgo, Fransızca yayın yapan Nouvelles Armennie dergisine yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği'ne Türkiye'nin girişi, insan hakları konusundaki gerçek ilerleme ve tabii ki Ermeni soykırımını tanımasıyla gerçekleşebilir. Başka türlü olamaz." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin Ermeni soykırımındaki rolünü tanıyarak daha da büyüyeceğini savunan Hidalgo, "Bu benim için Türkiye'nin Avrupa'ya girmek için yapması gereken olmazsa olmaz şarttır." diye konuştu.

Türkiye'nin bu yolda ilerlemediğini de üzülerek takip ettiğini kaydeden Anne Hidalgo, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın başkanlığını yürüttüğü Dünya Belediyeler Birliği toplantılarında karşılaştığı Türk belediye başkanlarına karşı da bu görüşü savunduğunu kaydetti.

"HOLLANDE, İNKAR TASARISI SÖZÜNÜ TUTACAK"

Fransa'da Ermeni soykırım iddialarının inkarını yasaklayan bir yasayı da savunduğunun altını çizen Hidalgo, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeyecek bir yasa sözü verdiğini hatırlattı. Anne Hidalgo, "dramatik ve trajik bir tarihi inkar etmenin yeni bir şeyler inşa etmeyi mümkün kılmayacağını" da söyled. François Hollande'ın "inkar yasası" konusundaki tutumunun son derece net olduğunu da belirten Hidalgo, Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi'ni (CCAF), kabülünde Hollande'ın inkar yasasını yeniden gündeme getireceğini söylediğini hatırlattı.

PARİS'E 'ERMENİ BELLEK' MERKEZİ

Belediye Başkanı olması halinde 24 Nisan'da Paris Belediyesi'nde düzenlenen sözde Ermeni soykırımını anma programlarının devam edeceği sözünü de veren Hidalgo, 2001'den beri belediyede düzenlenen 'soykırımı anma' etkinliklerine Belediye Başkanı Bertrand Delanoe ile birlikte katıldığını hatırlattı. Ayrıca Paris Belediye Başkanı Delanoe'un verdiği, 2015 yılında soykırım iddialarının yüzüncü yılı ile ilgili gerçekleştirilecek anma törenlerine Paris belediyesinin ekonomik destek sözünü de kendisi tarafından aynen kabul edildiğini aktardı. Anne Hidalgo, 2015 yılında Paris'e 'Medeniyet ve Ermeni bellek merkezi'' kurulması için Ermeni toplumuna Paris belediyesinin desteğinin süreceğini belirtti. Hidalgo, bu merkezin Paris'te Ermeni toplumuna görünürlük ve temsil kazandıracağını savundu.

Fransa'daki Ermeni toplumunun Nicolas Sarkozy döneminde son derece mağdur olduğunu da belirten PS Paris Belediye Başkan Adayı, soykırımı iddialarını inkar edenlerin cezalandırılması ile ilgili yasanın da Sosyalist Parti ve François Hollande'dan destek gördüğünü hatırlattı. CİHAN

Yorumlar