Türkiye'den KKTC'ye verilecek su Rumları endişelendirdi

Türkiye’den KKTC’ye denizaltı boruları aracılığıyla verilecek su Rumları endişelendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den KKTC'ye verilecek su Rumları endişelendirdi

Türkiye’den KKTC’ye denizaltı boruları aracılığıyla verilecek su Rumları endişelendirdi.

Rum Politis gazetesi, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde dün, “Asrın Projesi” tartışması yaşandığını ve her ne kadar bu konuda olumlu yaklaşımlar sergilendiyse de, konunun siyasi boyutunun farklı yorumlandığını yazdı.

Habere göre, Rum Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Sorunu, Enerji ile Deniz Politikası ve Siyasi Planlama’dan sorumlu Genel Müdür Vekilliği görevi de yapan Büyükelçi Tasos Conis’in, projenin Deniz Hukuku’nu, egemenliği, hak sahipliğini ve “Kıbrıs Anayasası’nı” ihlal ettiğini öne sürdü. Conis, Türkiye’nin “barış suyu” addettiği projenin, milli çıkarları için olumsuz bir gelişme olduğunu ve KKTC’nin Türkiye’ye olan bağımlılığını artırdığını savundu.

Conis, her ne kadar proje aleyhinde girişim yapmış olsalar da bunu başaramadıklarını; çünkü Türkiye’nin bu projeyi, tüm adanın menfaatine olacak insani bir proje olarak kabul ettirme pozisyonunda olduğunu öne sürdü.

Öte yandan Rum İstihbarat Teşkilatı, Türkiye’den gelecek suyun yalnızca Kıbrıslı Türklerin ihtiyacını karşılayacak kadar olduğu konusunda Rum Meclisi’ni bilgilendirdi.

208 RUM ARAZİSİ ETKİLENECEK

KİP’e göre “Asrın Projesi”, KKTC’de bulunan, toplam 1,35 kilometrekarelik 208 Rum arazisini etkileyecek.

Gazete, Türkiye’nin bu bölgede arazisi bulunan Rumların Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmasını arzuladığını iddia ederek, sözde “Mirtu” (Çamlıbel) Muhtarı Andreas Athanasios’un önceki günkü açıklamalarına atıfta bulundu.

Athanasios, su projesinin gerçekleştiği bölgelerde arazisi bulunan Rumların, bizzat Rum avukatlar tarafından tespit edilerek Taşınmaz Mal Komisyonu’na yönlendirildiğini söyledi.

Habere göre Athanasios, daha önceden belirlenmiş bazı Rum avukatlara, bu kişilerin tespit edilerek, arazilerini “satmaları” için teşvikte bulunma rolü verildiğini ifade etti. CİHAN

Yorumlar