Türkiye’den evlilik yoluyla gelenler Almanca sınavına takılmayacak

Türkiye’den evlilik yoluyla Almanya’ya gelenler bundan sonra Almanca sınavına takılmayacak.Türkiye’den evlenen birinin eşini Almanya’ya getirebilmesi için 2007 yılından bu yana Almanca sınav zorunluluğu bulunuyordu. Türkiye’de yaşayan...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’den evlilik yoluyla gelenler Almanca sınavına takılmayacak

Türkiye’den evlilik yoluyla Almanya’ya gelenler bundan sonra Almanca sınavına takılmayacak.

Türkiye’den evlenen birinin eşini Almanya’ya getirebilmesi için 2007 yılından bu yana Almanca sınav zorunluluğu bulunuyordu. Türkiye’de yaşayan kadın veya erkek biri bu durumda Almanca sınavını geçtiği takdirde Almanya’ya gelme hakkı kazanıyordu.

Birçok çiftin birbirine kavuşmasını engelleyen bu uygulamaya Avrupa Adalet Divanı (EuGH) son verdi. Lüksemburg merkezli EuGH, bugün aldığı bu kararla Türkiye’den evlenenlerin işini kolaylaştıracak.

Uygulanan Almanca sınavının aile birleşimini zorladığını açıklayan EuGH, bir Türk kadınını Berlin İdare Mahkemesi’ne açtığı davada haklı buldu. Ankara’daki Alman Büyükelçiliği’ne 2012 yılında vize başvurusunda bulunan ve 1998 yılından bu yana kocası Almanya’da yaşayan kadına vize “yetersiz Almanca bilgisi” nedeniyle verilmemişti.

EuGH, aile birleşiminin AB’de yaşayan Türk işçileri için zorunlu bir neden olduğunu belirtirken, aile birleşiminin bu aileler için “oturum kalitesini” ve AB ülkelerindeki uyumu destekleyeceğine dikkat çekti.

Dava sonucunda verilen kararın emsal teşkil ederek, Almanya’da geçerli aile birleşimi mevzuatında değişikliğe yol açacağı tahmin ediliyor. Ancak bu değişikliğin ne zaman hayata geçeceği şimdilik belirsizliğini koruyor. CİHAN

Yorumlar