"Türkiye'deki toplumsal ayrışma Almanya'ya taşınmamalı "

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu Köln'de yapacağı konuşma öncesi ‘itidalli üslup' çağrıları devam ediyor. Başbakan Angela Merkel, Erdoğan'ın “Sorumluluk bilinci ve hassasiyetiyle davranacağına eminim” ifadelerini kullanarak...

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'deki toplumsal ayrışma Almanya'ya taşınmamalı "

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu Köln'de yapacağı konuşma öncesi ‘itidalli üslup' çağrıları devam ediyor. Başbakan Angela Merkel, Erdoğan'ın “Sorumluluk bilinci ve hassasiyetiyle davranacağına eminim” ifadelerini kullanarak diplomatik bir çağrıda bulunurken, Almanya'da siyaset yapan Türk ve Alman siyasiler de Türkiye'de toplumun giderek ayrıştığını ve bunun Almanya'ya taşınmamasını istedi.

Merkel, Passauer Neue Presse'ye yaptığı açıklamada, “Başbakan Erdoğan'ın cumartesi günü sorumluluk bilinci ve hassasiyetiyle davranacağına eminim” ifadelerini kullandı. AKP'nin Avrupa teşkilatı UETD'nin onuncu yılı etkinliğine katılacak Erdoğan'ın Türkiye'deki toplumsal ayrışımı Almanya'ya taşınmasından endişe ediliyor.

Almanya'da siyaset yapan Türk milletvekilleri de Türkiye'deki iç politik tartışmaların Almanya'ya taşınmamasını istedi. Erdoğan'ın Soma'daki felaketin yaraları sarılmadan Almanya ziyareti gerçekleştirmesini eleştiren Özdemir, “Soma'daki gibi böyle bir felaketten sonra Başbakan'ın aslında başka işleri olduğunu düşünürdüm. Normal bir demokraside maden felaketinde kimin neyi ihmal ettiği ve nelerden sorumlu olduğu araştırılırdı. Neden muhalefet ve sendikalardan gelen ikazların ciddiye alınmadığı gözden geçirilir ve bu bakanların istifasına kadar giderdi.” dedi.

Erdoğan'ın ölümlere rağmen Almanya'daki bir ziyarete zamanı varsa ona bunu yasaklayamayacaklarını söyleyen Özemir, “Bunun kurbanların yakınları için ne anlama geleceğini ve Almanya'da nasıl bir Türkiye imajı oluşacağını onun ve taraftarlarının bilmesi gerekiyor. Ortaya çıkacak sonuçlar ise destekleyeni ve desteklemeyeni ile birlikte Almanya'daki bütün Türkleri etkileyecek.” dedi.

Federal Milletvekili Cansel Kızıltepe (SPD) ise Erdoğan'a ziyaretinde üsluplu bir dil kullanma çağrısında bulundu. Erdoğan'dan Köln'deki konuşmasının ne anlama geldiğini tartarak konuşmasını isteyen Kızıltepe, “Özellikle Soma'daki maden faciasından sonra gelecekte benzeri kazaları önlemek için neler yapacağını anlatmalı. Çünkü Türkiye'de Avrupa ülkelerindekinden daha fazla çalışma kazası sonucu ölümler oluyor” dedi. Türk toplumunun son yıllarda giderek ayrıştığına dikkat çeken politikacı, düşünce ve fikir özgürlüğünün engellenmesi ve internet sayfalarının kapatılmasının kendisini endişeye ittiğini kaydetti.

Aşağı Saksonya Eyalet Milletvekili ve CDU Yönetim Kurulu Üyesi Aygül Özkan ise Erdoğan'ın Almanya'ya gelip seçim kampanyası yapmasına karşı çıkılamayacağını, bunun Almanya'nın özgürlükçü demokratik anayasasının temelinde yer aldığını söyledi. Bununla birlikte Erdoğan'dan farklı düşüncelere ve muhalefet haklarına karşı barışçıl yaklaşmasını isteyen Özkan, otokratik yaklaşımlarının Türkiye'ye hem ulusal hem de uluslararası alanda zarar verdiğini vurguladı.

ERDOĞAN'IN GELİP KONUŞMA, KARŞITLARININ DA PROTESTO HAKKI VAR

Almanya'nın önemli düşünce kuruluşlarından Hessen Barış ve Çatışma Araştırmaları Merkezi (HSFK)uzmanlarından Dr. Cemal Karakaş, Erdoğan'ın Almanya'da taraftarlarına konuşmasının ve seçim kampanyası yapmasının bir hak olduğunu, fakat aynı zamanda AKP ve Erdoğan karşıtlarının da ziyareti protesto haklarının olduğunu söyledi. Dr. Karakaş “Liberal demokrasilerde bu normal. “dedi.

Başbakanın Soma faciasından sonra Köln ziyaretini iptal etmesinin anlamlı olabileceğini, fakat Soma faciası ile Köln konuşması arasında doğrudan bir irtibat kurulmasının da abartı olacağını kaydeden Karakaş, Erdoğan'ın Köln ziyareti fırsatını değerlendirerek Soma faciası sonrası söyledikleri, hataları ve danışmanlarının protestoculara karşı davranışlarından dolayı özür dileyerek tartışmalara olumlu katkı verebileceğini vurguladı. CİHAN

Yorumlar