Türkiye ve Japonya arasında 3 anlaşma imzalandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'da bugünkü son resmi temasında Japonya Başbakanlığı’na geçti.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye ve Japonya arasında 3 anlaşma imzalandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'da bugünkü son resmi temasında Japonya Başbakanlığı’na geçti. Erdoğan, Japon mevkidaşı Şinzo Abe ile baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmelere katıldı. İki başbakan ardından da ortak basın toplantısı düzenlendi.

Başbakan Erdoğan, Japonya ile ikili ilişkilerin kurulmasının 90. yıl dönümüne denk gelen 2014 yılının ilk yurt dışı seyahatini Japonya'ya yaptığını vurguladı. Japonya'nın gösterdiği misafirperverlik için şahsı heyeti adına teşekkür eden Erdoğan, "Uluslararası gündemdeki başlıkları derinlemesine birlikte değerlendirdik. Suriye, Mısır, Libya, Yemen, Myanmar ve tüm Asya bu bölgelerde olup bitenleri değerlendirme fırsatımız oldu." dedi.


İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin 4 milyar doların altında olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bu iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor. Bunda da hemfikiriz. Bunu bir an önce yükseltebilmek için neler yapmamız gerektiğini aramızda değerlendirdik. Ticareti geliştirmek için büyük önem atfettiğimiz serbest ticaret anlaşmasının müzakerelerini bu yıl içinde başlatılmasını kararlaştırdık." ifadelerini kullandı. Erdoğan, iki ülke arasında ekonomik işbirliği anlaşmasının bu yıl içinde tamamlanmasını kararlaştırdıklarını kaydetti.


Erdoğan, önem verilen konular arasında İstanbul'da kurulacak Türk Japon Bilim Teknoloji Üniversitesi'ni de öncelikli olarak saydı.


ABE, ÖNCELİKLİ BAŞLIKLAR OLARAK SURİYE VE MISIR’I DA SAYDI

Basın toplantısında Japonya Başbakanı Abe de, görüşmelerde ikili ilişkiler yanında, öncelikli başlıklar olarak Suriye ve Mısır’ı da saydı. Abe, "Türkiye ve Japonya'nın barış için daha fazla çaba göstermeye çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.


İki başbakanın görüşmelerinde bazı anlaşmaların imzalanması da kararlaştırıldı. Basın toplantısından önce de bu çerçevede, iki ülke büyükelçileri arasında, Pendik'te kurulacak Türk Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. Ayrca, afet önleme ve sağlık alanlarında da anlaşmalara imza kondu.

Erdoğan, açıklamadan sonra Japon Başbakanı Abe'nin onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. Başbakan yarın Mitsubishi Electric Tesisleri'ni ziyaret edecek ve Tokyo’da Japonlar tarafından Türkiye için yapılan Türsat 4A Uydusu’nun teslim törenine katılacak. Japon İmparatoru Akihito ve eşi tarafından da kabul edilecek olan Erdoğan, akşam saatlerinde de Singapur’a geçecek. CİHAN

Yorumlar