Türkiye tecrübesi, Brezilya'nın kültür adamlarından tam not aldı

Kültürel alanda faaliyet gösteren etkili kurumları temsil eden bir grup Brezilyalı yönetici, geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret etti. Yaklaşık on gün süren bir programla ülkenin kültür ve sanat panoramasını çeken uzmanlar, Türkiye'nin...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye tecrübesi, Brezilya'nın kültür adamlarından tam not aldı

Kültürel alanda faaliyet gösteren etkili kurumları temsil eden bir grup Brezilyalı yönetici, geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret etti. Yaklaşık on gün süren bir programla ülkenin kültür ve sanat panoramasını çeken uzmanlar, Türkiye'nin kültür ve turizm tecrübesine tam not verdiler.

Brezilya'da faaliyet gösteren Türkiye-Brezilya kültür merkezinin davetiyle Türkiye'ye gelen yöneticiler, başta İstanbul olmak üzere ülkenin çeşitli illerinde bulunan önemli saray ve müzeleri gezerek Türkiye'nin kültür varlığını incelediler. Ülkelerine döndüklerinde Türkiye izlenimlerini meslektaşları ve sanat camiası ile paylaşan kültür elçileri, Türkiye'nin turizm başarısını nazara verdi. Türkiye'nin sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasın önemine işaret eden yöneticiler, bu girişim vesilesiyle iki ülke arasında kurulabilecek kültür köprüsünün temelinin atıldığına dikkat çekti.

Brezilya'nın kültür başkenti Sao Paulo'da düzenlenen ve ülkenin sanat camiasını bir araya getiren programda gezi hatıralarını anlatan yöneticiler, Türkiye'deki kültürel yaşamdan somut örnekler verdiler. Kapalı çarşıdaki ürün çeşitliliği ve satış tekniklerinden etkilendiklerini belirten yöneticiler, İstanbul'u çok güvenli ve temiz bir şehir olarak bulduklarını ifade ettiler. Özellikle lale mevsimi gibi görsel ögelerin kendilerinde iz bıraktığını anlatan yöneticiler, karşılıklı olarak istifade edilebilecek bir çok uygulamanın varlığına işaret etti. Hazırladıkları sunumlar eşliğinde 'kültür merceğinden Türkiye' imajını seyircilere aktaran gezi grubu, dikkatlerini çeken kültür varlıklarını sırayla tanıttılar. Masumiyet Müzesi gibi orijinal müzeleri, Efes antik tiyatrosu gibi önemli tarihi yapıları tanıtan Brezilyalı uzmanlar, ayrıca Türkiye'de ziyaret ettikleri özel eğitim kurumlarının kalitesine dikkat çekti.

Yaklaşık iki saat süren programın sonunda Mawaca adlı müzik grubunun seslendirdiği Türkçe şarkı programa renk kattı. Ayrıca Latin Amerika uçuşlarının 5. yılını dolduran THY, sponsor olduğu programın sonunda çekilişle bir çifte Türkiye seyahati hediye etti. Programın organizatörleri de iki ülke arasındaki kültürel etkileşimin artması için yakın zamanda Türkiye'den de benzer bir ekibin Brezilya'ya davet edileceğini duyurdu.

Programın sonunda Cihan'a konuşan Sao Paulo Kültür Merkezi yöneticisi Ricardo Resende, Türkiye'ye daha önce iki kez gittiğini ancak bu ziyaretinde Türkiye'yi farklı yönleriyle tanıma fırsatı bulduğunu söyledi. Kültür merkezleri aracılığıyla çeşitli ortak programların yürütülebileceğine değinen Resende, temsil ettiği kurumun Türk halkından gelecek taleplere kapı açmaktan memnuniyet duyacağını belirtti. Brezilyalı kültür yöneticileri için bu gezinin Türkiye'yi tanıma adına büyük bir fırsat sunduğunu söyleyen Sao Paulo Bienali sanat yönetmeni Ana Helena Curti de bu girişimin iki ülkenin kültür kaynaşması açısından yeni ürünlerin ortaya çıkmasına vesile olacağını ifade etti.

Programın organizatör kurumu olan Türkiye Brezilya Kültür Merkezi'nin Sao Paulo şube yöneticisi Yusuf Elemen ise etkili isimlerin katılımıyla gerçekleşen kültür gezisinin amacına ulaştığını ve Türkiye ile kültürel ilişkiler açısından yeni bir döneme girildiğine işaret etti. CİHAN

Yorumlar