Türkiye, Musul Harekatına 3 Alanda Destek Verecek

'Musul harekâtı'nda Türkiye üslerini sadece acil durumlar için inişlere açacak. Talep olursa yakıt ikmali desteği ve AWACS'larla istihbarat verilecek.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Musul Harekatına 3 Alanda Destek Verecek

Türkiye, mühtemel bir Musul harekâtına ön cephe yerine perde gerisinden destek verecek. Ankara hem karada hem de havada aktif bir pozisyon üstlenmeyi düşünmezken, masada üç alternatif bulunuyor.

Buna oranla Türkiye İncirlik, Erhaç, Batman ve Diyarbakır'daki üslerini katkı malzemelerinin taşınması dışında yalnızca 'acil' durumlardaki inişlere açacak. Talep olursa da AWACS ile istihbarat, tanker uçağıyla da yakıt ikmali desteği verebilecek.

IRAK YÖNETİMİNE HER ŞEY AKTARILDI

Nisan-Mayıs benzeri DAEŞ'i Musul'dan temizlemek için yapılacak geniş kapsamlı hava ve kara harekatında, Türkiye'nin konumu netleşiyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın son Irak ziyaretinde lojistik ve istihbarat noktasında koalisyon güçlerine destek verebileceği Irak yönetimine anlatılırken, üst seviye kaynaklar Türkiye'nin hem karada hem de havada aktif biçimde yer almayacağına vurgu yapıyor.

TÜRKİYE DURUMA GÖRE POZİSYON BELİRLEYECEK

Bölgede yaşanabilecek bir hareketlilikte, Türkiye hiç bir süre Arapların tepkisini çekecek bir girişimin içerisinde yer almayacak. Koalisyon güçlerinin Musul'a yönelik başlatacakları harekatta da Türkiye önce hedeflerin ve operasyonunun kapsamının nasıl olacağının şekillenmesini bekleyecek. Operasyona ait bütün projeler yapıldıktan sonra Türkiye kendi kararını verecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu operasyonun içerisinde yer almasında da, Merkezi Irak hükümetinden ve Kuzey Irak yönetiminden ati bir davet kocaman ciddiyet taşıyacak. Türkiye'nin de koalisyonun içerisinde yer alması gerektiğine dair açık bir davet gelmesi durumunda, Türkiye ona oranla pozisyonunu belirleyecek.

ÖN CEPHEDE YER ALMAYACAK

Eğer, bütün şartlar oluşur ve Türkiye Musul harekatında yer almaya karar verirse, bu kez da ön cephede yer almak yerine perde gerisinde ciddi görevler üstlenmeyi tercih edecek. Yani, Türkiye operasyonda yer alacak ama bu pek çok görünür olmayacak. Bunun için de koalisyon güçleriyle yapılacak görüşmeler esnasında 3 alternatif üstünden operasyona dahil olmak istendiği belirtilecek. Ankara'nın kafasındaki plana göre, Türkiye yalnızca ve yalnızca 'acil' hallerde devreye girecek görevler üstlenecek.

AWACS İLE İSTİHBARAT

Türkiye'nin tercihler içerisinde tuttuğu bir öteki destek de, Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı bulunan AWACS ile hava kontrolünün sağlanması. Bir hava operasyonu esnasında operasyon yapılan sahanın havadan kontrolü de kocaman ciddiyet taşıyor. Bunun için de havada kimi harp uçakları nöbet tutuyor. Aynı sürede erken ihbar uçakları da herhangi bir tehlikeyi önceden saptama edebiliyor. Bu kapsamda, Türkiye elindeki AWACS'lardan birtanesini istek olması zorunda koalisyon uçaklarıyla ortak devinim etmesi için görevlendirebilecek. Ayrıca İHA ve İKU'lar da (İnsanlı Keşif Uçağı) gene vazife verilmesi zorunda havadan görüntü desteği sağlayabilecek

MUSUL İÇİN MASADAKİ SEÇENEKLER

İncirlik, Erhaç, Batman ve Diyarbakır'a acil halde iniş izni verilecek Awacs, İKU ve İHA'larla istihbarat verilecek gereksinim biçiminde havada yakıt ikmali için bir tanker uçağı hazır bulunacak. (Kaynak: Vatan)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar