Türkiye, CERN'le ortaklık için imzayı attı

Türkiye, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi CERN ile ortak üyelik anlaşmasını imzaladı.Ortak üyelik anlaşması, İsviçre'nin Cenevre kentindeki CERN merkezinde Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ferden Çarıkçı ve CERN Direktörü Rolf Heuer...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, CERN'le ortaklık için imzayı attı

Türkiye, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi CERN ile ortak üyelik anlaşmasını imzaladı.

Ortak üyelik anlaşması, İsviçre'nin Cenevre kentindeki CERN merkezinde Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ferden Çarıkçı ve CERN Direktörü Rolf Heuer tarafından imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre Bakan Taner Yıldız, törende yaptığı konuşmada, "1961’den bu yana gözlemci statüsünde bulunduğumuz CERN’de, TBMM onay sürecini müteakiben Ülkemiz Ortak üye statüsüyle çok önemli deney ve araştırmalara, çok değerli bilim adamlarıyla iştirak ederek bilim alanında önemli gelişmelere imza atacaktır. Değerli bilim insanlarımızın burada yapacakları çalışmaların, hem Türkiye’deki bilimsel çalışmalara hem de dünyanın buluştuğu bu Merkezdeki araştırmalara artı değer katacağına inanıyorum." dedi.

Türkiye’nin ilk proton hızlandırıcı tesisinin 2012 yılında açıldığını dile getiren Yıldız, "Ankara’daki Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde kurulan tesis, Türkiye’de bir ilk olması açısından önem taşımaktadır. Tesis, ayrıca, hızlandırıcı teknolojisi alanındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarında altyapının oluşturulması açısından da büyük önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız ve beraberindeki Türk heyeti törenin ardından CERN'de yer altındaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve CMS deneyini izledi. CİHAN

Yorumlar