Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları toplantısı sona erdi.

Azerbaycan'ın Gence şehrinde yapılan Türkiye–Azerbaycan–Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları toplantısı sona erdi.

Azerbaycan'ın Gence şehrinde yapılan Türkiye–Azerbaycan–Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı sona erdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Maia Panjikidze'nin katıldığı toplantıda ikili ve bölgesel konular masaya yatırıldı.
Bakanlar, enerji nakil hatları ve bölgesel güvenlik konularında işbirliğini ağırlıklı olarak tartıştı.

Üçlü görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, geçmişte bir çok ülkenin benzer birliktelikler kurduğunu, ancak söz konusu üç ülke kadar uyumlu ve büyük projeleri hayata geçiremediklerini ifade etti. Davutoğlu, söz konusu üç ülkenin hayat geçirdiği Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve üzerinde çalışılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesine dikkat çekti. Davutoğlu, Azerbaycan doğal gazını Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru (TANAP) ve Trans Adriyatik Projeleri'nin(TAP) önemine dikkat çekti.

Ahmet Davutoğlu, '' Biz geleceğe ümitle bakıyoruz. Güney Kafkasya havzasının bir barış havzası haline dönüşmesini istiyoruz. Bütün bu bölgedeki dondurulmuş krizlerin karşılıklı saygı, etrafında çözüleceğine inanıyoruz. Kafkasya'nın önümüzdeki dönemde vizyoner bir bakış açısıyla bölgesel işbirliğinin önemli havzalardan biri olacağına inanıyoruz.''dedi.


Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov da konuşmasında toplantı vesilesiyle enerji ve enerji güvenliği konularında önemli adımlar atıldığını söyledi.
Gürcistan Dışişleri Bakanı Panjikidze ise üç ülke dışişleri bakanlarının bir araya gelmesiyle, bir çok konuda proje üretme imkanı doğduğunu ifade etti.

SURİYE SINIRINI KONTROL ALTINA ALACAĞIZ
Davutoğlu'na "Farklı ülkelerden çeşitli fikir yapısına sahip insanların, Türkiye üzerinden rahatlıkla Suriye'ye giderek bazı marjinal gruplar içerisinde savaşa katıldığı" sorusu yönetildi. Dışişleri Bakanı, üç yıldır devam eden savaştan dolayı bir kamu düzeni boşluğu oluştuğunu, söz konusu boşluğu istismar etmek isteyenlerin Suriye'de şiddete açık bir ortam oluşmasına sebep verdiğini söyledi. Türkiye olarak Suriye'deki gelişmelerden etkilendiklerini bildiren Davutoğlu, '' 700 bin mülteci kardeşimizi ülkemizde ağırlamaya çalışıyoruz. Elimizdeki tüm imkanları da Suriye'deki sivillerin çektiği acıyı dindirmeye çalışıyoruz Bu arada Suriye içerisinde çatışmalarda bir çok ülkede yer alan gruplar ve çatışan gruplarda söz konusu olabiliyor. Bu konuda Türkiye her zaman ilgili ülkelerden iletilen istihbari bilgileri değerlendirerek sınırı kontrol altına almaya çalıştı. Ama 911 kilometre uzunluğunda sınırımız var bundan sonrada buradan geçişleri kontrol altında tutmaya devam edeceğiz. ''dedi.

Bundan sonraki toplantının bu yıl içerisinde Kars'ta yapılmasına karar verildiği bildirildi.
CİHAN

Yorumlar