Türk vekiller KEİPA toplantısı için Moskova’da

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) insan hakları ve siyasi konularla ilgili 43.

Google Haberlere Abone ol
Türk vekiller KEİPA toplantısı için Moskova’da

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) insan hakları ve siyasi konularla ilgili 43. toplantısına Türkiye’yi milletvekilleri İhsan Şener (AKP) ve Altan Tan (BDP) temsil etti. Toplantıya üye ülkelerden Ukrayna ve Gürcistan katılmadı. Gürcistan daha önce Ukrayna’da yaşanan son olayları gerekçe göstererek toplantıya katılamayacağını açıklamıştı.

Moskova’da President Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkan Birinci Yardımcısı İvan Melnikov, KEİPA’ın Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin bir parçası olduğunu ifade etti. Ukrayna ile yaşanan siyasi olaylara değinen Melnikov, “Bugünkü toplantıya Ukrayna ve Gürcistan katılmadı. Eğer meslektaşlarımız arzu ederse Ukrayna konusunda bu toplantıda görüş alışverişinde bulunabiliriz.” önerisinde bulundu.

RUSYA İLE ÖZEL GÖRÜŞÜLECEK KONUMUZ YOK

Toplantıyla ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan KEİPA Türk Grubu Başkanı milletvekili Şener, toplantı gündeminin daha önce planlandığını kaydetti. Şener, “Yunan delegasyonu yerel yönetimlerle ilgili bir rapor hazırladı. Bu raporu görüşeceğiz. Başka bir şey yok. Toplantı bağlamında Rus meslektaşlarımızla görüşmeyi planlıyoruz. Duma Başkanı Birinci Yardımcısı Sayın Melnikov, toplantıda arzu edildiği takdirde Kırım konusunun ele alınacağını ifade etti. Ama Türkiye olarak Rusya ile özellikle görüşeceğimiz bir konu yok. Rusya bizim en önemli ticari ve stratejik partnerlerimizden biri. İkili siyasi ilişkilerimiz çok iyi gelişmekte. Üçüncü ülkelerde yaşanan siyasi olayların da görüşmeler yoluyla çözüleceğine inanıyoruz. Rusya ve Ukrayna kardeş, ortak kültüre sahip halklar. Barışın sağlanacağına inanıyoruz.” dedi.

Karadeniz’de yabancı gemilerin giriş yapmasıyla ilgili konuyu değerlendiren Şener, “Deniz aşırı dediğimiz ülkeler uluslar arası hukuka tabidir. Siyasi ve ekonomi olarak uluslar arası sözleşmelere bağlı bir konu. Bu sözleşmeler bağlamında her devlet her denize girebilir. Global dünyada korunaklı alan oluşturmak mümkün değil. Burada Türkiye olarak keyfi davranamayız.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar