Türk vekile 'güneyli zihniyete sahip' denilmesi tepki çekti

Baden Württemberg Eyalet Meclisi’nde FDP milletvekili Hans-Ulrich Rülke’nin Yeşiller Milletvekili Muhterem Aras’a yönelik sarf ettiği sözler siyasilerden büyük tepki aldı. Genel Kurul’da bütçe düzenlemesi ile ilgili yaptığı konuşmada...

Google Haberlere Abone ol
Türk vekile 'güneyli zihniyete sahip' denilmesi tepki çekti

Baden Württemberg Eyalet Meclisi’nde FDP milletvekili Hans-Ulrich Rülke’nin Yeşiller Milletvekili Muhterem Aras’a yönelik sarf ettiği sözler siyasilerden büyük tepki aldı. Genel Kurul’da bütçe düzenlemesi ile ilgili yaptığı konuşmada Türkiye kökenli milletvekili Muhterem Aras’ın konuşmasını eleştiren Hans-Ulrich Rülke, “Sayın Aras, siz zaten güneyli zihniyetine sahipsiniz. Sizin sorununuz bu. Siz tasarruf etmeyi bilmezsiniz.” dedi.

Rülke’nin bu sözleri kısa sürede sosyal medyada büyük tepki topladı. Almanya federal milletvekili Özcan Mutlu (Birlik 90/ Yeşiller) ise Rülke’nin ifadelerini ırkçılık olarak değerlendirdi. Mutlu, “Rülke haddini aştı, bu resmen ırkçılık.” dedi. Baden Württemberg Eyaleti AB Bakanı Peter Friedrich (SPD) yaptığı yorumda, “Rülke kendini kontrol edemiyor. Bu yüzden bir daha asla eyaletin kontrolünü almaması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Eyalet milletvekili Daniel Lede Abal (Yeşiller) ise "Eyalet Meclisinde seviyesizlik ve ırkçılık" değerlendirmesinde bulundu.

Muhterem Aras ise "Öncelikle mecliste yapılan konuşmaların bir üslubu vardır. Söz konusu ifadeler bu üsluba uygun olmamıştır. Ben bu meseleyi şahsi olarak üzerime almıyorum, ancak o ifade kullanıldığı zaman geniş bir topluluk kastedilmiş oluyor. Daha dikkatli konuşulması gerekirdi." dedi.

Milletvekili Rülke ise sözlerinin sadece bir kısmının alınarak çarpıtıldığını ifade etti ve kendini şöyle savundu: "Söz konusu ifadeler Muhterem Aras'ın şahsına değil, koalisyon hükümetine yönelikti. Ayrıca konuşmamın devamında güneyli zihniyeti derken Yunan bütçe zihniyetinden bahsettiğim açık bir şekilde ortada. Zaten Muhterem Aras da Yunan asıllı değil." dedi. CİHAN

Yorumlar