Türk okulunu açan Uganda Cumhurbaşkanı: Her zaman yanınızdayız

Eğitimdeki başarılarıyla göz dolduran Uganda’daki Türk okullarının altıncısı Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni tarafından açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Türk okulunu açan Uganda Cumhurbaşkanı: Her zaman yanınızdayız

Eğitimdeki başarılarıyla göz dolduran Uganda’daki Türk okullarının altıncısı Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni tarafından açıldı. Uluslararası Galaxy Okulu’nun başkent Kampala’daki açılış törenine 8 bakanıyla birlikte katılan Cumhurbaşkanı Museveni, eğitimin yanı sıra toplumsal barış ve kültürler arası diyaloğa da katkı sağlayan Türk okullarını açan öncülere teşekkür ettiğini belirterek, her zaman yanlarında olduğunu ifade etti.

Eğitim gönüllülerince kurulan okulun açılışına katılan Milli Eğitim Bakanı Jessica Alupo da okulun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederken, bu gayretlerin Türkiye ile Uganda’yı eğitim alanında iyi birer partner yaptığını ifade etti. Ugandalı yetkililer, veliler ve öğrencilerin yanı sıra Türkiye’den hayırsever işadamlarının katıldığı törende Ugandalı öğrencilerin efe kostümleriyle sergilediği zeybek oyunu büyük beğeni topladı. Uganda protokolünün tam kadro katıldığı açılış törenine TUSKON Genel Sekreteri ve Uganda’nın İstanbul fahri konsolosu Mustafa Günay da iştirak etti.

Son teknolojiyle donatılmış okulun laboratuar ve dersliklerini gezen Cumhurbaşkanı Museveni, Türk girişimcilerin ülkede önemli bir açığı kapattığını ifade etti. Üretim ve verimlilikte dört önemli faktörden söz eden Museveni, toprak, işgücü, sermaye ve girişimciliğe ek olarak 'bilgi'nin geldiğini vurguladı. Uganda’nın bu fırsatları yakalayacak girişimcilikten yoksun olduğunu ve bunun için fırsatları görüp değerlendiremediğini belirten Cumhurbaşkanı, “Bu açığı kapatmak isteyen arkadaşları ülkemize davet ettik.” dedi. Museveni, yıllar önce Uganda’ya gelerek eğitim ve sağlık alanında örnek projelere imza atan n Türk girişimcileri tarım ve madencilik alanında da yatırım yapmaya davet etti.

Son dönemde Türkiye’de bir kısım yetkililer tarafından ağır ithamlarla hedef alınan Hizmet Hareketi’nin Uganda’da öncülük ettiği faaliyetlerin devlet başkanı düzeyinde takdir görmesi dikkatlerden kaçmadı. Açılış töreninde Cumhurbaşkanı Museveni, şöyle konuştu: “Okulların bir kısmı ulusal, bir kısmı uluslararası program uyguluyor. Ugandalılar için olduğu kadar, ülkemizdeki diplomatlara ve diğer yabancılara da bir seçenek sunuyor. Bu okulların öncülerine çok çok teşekkür ediyorum. Her zaman yanınızdayız ve size her türlü desteği vereceğiz. Her hangi bir sorunla karşılaşırsanız, bize getirin, problemi çözelim. İşte Milli Eğitim Bakanımız burada. Galaxy nedir biliyor musunuz? Güneş, yıldız ve gezegenlerin içinde olduğu sistem. İşte bu okul da gerçek bir galaksi. Bu güzel duygularla Uluslararası Galaxy okulunu resmen açıyorum…” dedi.

Uganda’daki Türk toplumunun kültürler arası diyaloğa öncelik vermesinden özellikle memnuniyet duyduğunu ifade eden Museveni, Ortadoğu’daki mezhep ve din temelli çatışmaların bazı akılsızlarca Uganda’ya da taşınmak istendiğini ama bunu reddettiklerini söyledi. Din adına insanların birbirini öldürmesine anlam veremediğini belirten Cumhurbaşkanı, “Müslüman, Hıristiyan ve diğer kutsal kitapları okuduğumda nefreti değil, sevgiyi tavsiye ettiğini görüyorum.“ dedi. Bu anlayışı kabul etmedikleri için Uganda’nın 28 yıldır istikrarlı olduğunu, insanların kendi hayatlarında haram dedikleri şeyleri başkalarına dayatmasının yanlış olduğunu, kabile inancı gereği balık yemediğini ama bunu başkalarına bunu dayatamayacağını vurguladı. Museveni, Batılıların eşcinselliği Afrika’da teşvik etmesini de Ortadoğulu bazılarının da herşeyi yasaklamaya kalkmasını da eleştirdi.

EĞİTİM BAKANI: EĞİTİMDE PARTNER OLDUK
Cihan Haber Ajansı’nın sorularını cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Jessica Alupo, “Uganda’da böyle bir okulun açılmış olması, Ugandalı öğrenciler için kaliteli bir eğitim demek. Öğrencilerimizin yeteneklerini geliştireceği bu okul, uluslararası diplomatların çocuklarının da okuyabileceği bir adres. Ayrıca Uganda hükümetinin en önemli amaçlarından biri olan istihdamın ve üretkenliğin artmasına da büyük bir katkı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Uganda’daki büyükelçiliğinin açılışından yıllar önce bu ülkede faaliyet göstermeye başlayan Türk okullarının ülkede en başarılı 10 okul arasında yer aldığını belirten Bakan Alupo, başarılı ama imkânı olmayan öğrencilere ücretsiz eğitim veren kurumların Türkiye ve Uganda arasında güçlü bir bağ kurduğunu vurguladı. Okulları birçok kez ziyaret ettiğini ve yakından tanıdığını belirten bakan, bu kurumların ayırt edici özelliklerini ise şöyle sıraladı: “Öncelikli olarak insana çok büyük bir yatırım yapıldığını, bütün öğretmenlerin kaliteli, eğitimli ve fedakâr olduğunu gördüm. Bu okullarda, Türkiye’den, Uganda’dan ve başka ülkelerden gelip çalışan öğretmenler var. İkinci olarak eğitim ve öğretimin en iyi şekilde yapılmasını sağlayan eğitim araç gereçlerine sahipler.”

TÜRK OKULLARI 15 YILDIR UGANDA'DA FAALİYET GÖSTERİYOR
Uganda Light Akademileri Genel Müdürü İbrahim Bıçakçı ise açılışa teşrif eden Cumhurbaşkanı, Milli Eğitim Bakanı ve diğer bakanlara teşekkür etti. Bıçakçı, Türk okullarının 15 yıldır Uganda’da olduğunu ve Ugandalılar için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi. Uganda genelinde 6 okul ile 1500 öğrenciye hizmet verdiklerini söyleyen Bıçakçı, açılışı yapılan Uluslararası bir okul Ugandalı öğrencilerin artık dünyada istedikleri okula gidebileceğinin altını çizdi. Galaxy Okulu’nun kısa sürede gördüğü teveccühe de değinen Bıçakçı, Uganda’daki birçok yabancı misyon temsilcisinin çocuklarını yeni okula gönderdiğini ve 50’ye yakın milletten çocuğun bu okulda okuduğunu sözlerine ekledi.

Galaxy International School'da İngilizcenin yanı sıra Türkçe ve Fransızca seçmeli dersler de veriliyor. Öğrencilere ayrıca yüzme havuzundan sinema salonuna kadar pek çok kültürel ve sportif aktivitelerden faydalanma imkânı sağlanıyor. Ayrıca dersler tam teçhizatlı bilim ve dil laboratuarlarıyla destekleniyor. Türk müteşebbis ve gönüllüler, başkent Kampala’daki okulların yanısıra Nil Nehri’nin doğduğu Jinja’da da yeni bir okul ve hastane inşaatını tamamlamak üzere.
CİHAN

Yorumlar