Türk işadamlarına vizesiz Almanya seyahati için gerekçeli karar bekleniyor

Federal İçişleri Bakanlığı, Türk işadamlarının Almanya'ya vizesiz seyahat edebilmesi konusunda net bir karar alabilmek için geçen ayın sonunda Berlin-Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi'nin verdiği kararın gerekçeli açıklamasını bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
Türk işadamlarına vizesiz Almanya seyahati için gerekçeli karar bekleniyor

Federal İçişleri Bakanlığı, Türk işadamlarının Almanya'ya vizesiz seyahat edebilmesi konusunda net bir karar alabilmek için geçen ayın sonunda Berlin-Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi'nin verdiği kararın gerekçeli açıklamasını bekliyor. Mahkeme, OVG 11 B 10.14 dosya numaralı kararında vize verilmeyen bir Türk işadamının ikameti Türkiye’de kalması şartı ile İstanbul’da bulunan şirketi için aldığı sipariş çerçevesinde müşterilerine kendi işletmelerinde hizmet vermek amacıyla Almanya’ya vizesiz giriş yapabilmesine ve bu amaçla üç ayı geçmeme şartıyla Almanya’da kalmasına onay vermişti.

Konu hakkında Cihan'a konuşan bakanlığın bir sözcüsü, ancak gerekçeli karar geldikten sonra konu hakkında açıklama yapabileceklerini söyledi. Dava hakkında Cihan'a bilgi veren avukat Dr. Temel Nal da, Berlin Brandenburg Mahkemesi'nin verdiği kararın şimdilik sadece müvekkili için geçerli olduğunu söyledi. İstanbul'da bilgisayar programı ve yazılımı üzerine şirketi bulunan müvekkilinin Alman Siemens şirketine hizmet sunduğunu anlatan Nal, Alman Konsolosluğu'nun müvekkiline 'Almanya'ya çalışmak için gidiyorsunuz' gerekçesi ile vize vermediğini kaydetti.

Bunun üzerine 2010 yılında daha önce Avrupa Adalet Divanı'nın (ADD) aldığı Soysal Kararı’nın 'verilen hakların kısıtlanamayacağı prensibini' baz alarak vize verilmemesi kararına itiraz ettiklerini söyleyen avukat, ilk mahkemenin şikayetlerini kabul etmediğini ve bunun üzerine Berlin Brandenburg Mahkemesi'ne gittiklerini ifade etti. Bu mahkemenin verdiği karara göre müvekkilinin altı ay içinde üç ay boyunca Almanya'da kalabileceğini ve müşterisine hizmet verebileceğini dile getirdi.

Bu kararın tüm Türk işadamları için fuar gezilerine katılmak, müşterilerle görüşmek ve müşteriye hizmet sunmak için Almanya'ya vizesiz gelme hakkı verdiğini ileri süren Nal, ancak Alman yetkililerinin ADD'nin verdiği çeşitli kararları çok dar çerçevede ve Türklerin aleyhine yorumlayıp, vize konusunda sorun çıkarmaya devam ettiğini savundu. Alman devletinin mahkeme kararını temyize götürme hakkı olduğunu da belirten Nal, Türk işadamlarına vizesiz seyahatin kapılarının henüz tam açık olmadığını, fakat vize verilmediği durumlarda dava açmalarını tavsiye etti. CİHAN

Yorumlar