‘Türk Dünyasının Büyük Şahsiyeti Nazarbayev ‘ belgeseli tanıtıldı

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ve Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Teleradyo Kompleksi işbirliğiyle hazırlanan "Türk Dünyasının Büyük Şahsiyeti Nazarbayev" belgeselinin tanıtımı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
‘Türk Dünyasının Büyük Şahsiyeti Nazarbayev ‘ belgeseli tanıtıldı

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ve Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Teleradyo Kompleksi işbirliğiyle hazırlanan "Türk Dünyasının Büyük Şahsiyeti Nazarbayev" belgeselinin tanıtımı yapıldı. Bağımsızlığını kazanan kardeş ülkeler ile işbirliğini geliştirmek maksadıyla 1992’de kurulan ve bugün faaliyetleri geniş bir coğrafyaya yayılan TİKA, Kazakistan’daki projelerine yenisini ekledi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Nazarbayev Merkezi’nde düzenlenen tanıtım programında konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Nazarbayev’in Kazakistan’ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana ülkesinin kalkınması için büyük emek verdiğini hatırlattı. Kazakistan’ı bugün bütün dünyanın saygı duyduğu zengin, gelişmiş, istikrarlı ve barış içinde yaşayan bir ülke haline geldiğini aktaran Er, Kazak liderin sadece ülkesine değil, bölgede ve dünyada yaşanan problemlere de yapıcı ve birleştirici yaklaşımıyla önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Mahmut Kasımbekov ise Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye’nin her türlü desteğini gördüklerini ifade etti. Kardeş ve dost Türk halkının Kazak halkına gösterdiği bu yakın ilgiye minnettar olduklarını kaydeden Kasımbekov, Türk devlet adamlarının Nazarbayev’i Türk Dünyası’nın ‘aksakalı’ ve ‘lideri ‘olarak ilan etmelerinin ayrı bir incelik ve dostluk nişanesi olduğunu ifade etti. Kasımbekov, TİKA’nın desteğiyle hazırlanan söz konusu belgeselin gelecek nesillere iki ülke arasındaki dostluğun sembolü olarak bırakılan güzel bir emanet olacağını sözlerine ekledi.

Belgesel için Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Teleradyo Kompleksi’nin arşivlerinden yararlandı. Belgeselde, tarihsel bir perspektifte Türk medeniyetinin insanlık tarihindeki yeri ve önemi anlatılıyor ve Nazarbayev'in Türk dünyasının 21. yüzyılda güçlenmesi için yaptığı çalışmalara ve fikirlerine yer veriliyor.
Türk dünyası liderleriyle yapılan röportajların da yer aldığı belgesel; Kazakça, Rusça ve Türkçe hazırlandı. Toplam elli bin dolara mal olan belgesel 34 dakika.


CİHAN

Yorumlar