Türk bilim insanları Washington’da buluştu

Türk bilim insanları ABD’nin başkenti Washinton’da Türk-Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği’nin (TASSA) düzenlediği konferansta buluştu.

Google Haberlere Abone ol
Türk bilim insanları Washington’da buluştu

Türk bilim insanları ABD’nin başkenti Washinton’da Türk-Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği’nin (TASSA) düzenlediği konferansta buluştu. “Türkiye ile ABD arasında sürdürülebilir bilim köprüsü inşa etmek” sloganıyla düzenlenen ve iki gün sürecek konferansa 300'den fazla bilim insanı katıldı.

TASSA’nın bu yıl 6. kez organize ettiği konferans ‘küresel fırsatlar’ temasıyla ABD, Türkiye ve İngiltere olmak üzere çok sayıda ülkeden Türk bilim insanı ve akademisyeni buluşturdu. Maryland Üniversitesi Robert H. Smith Ticaret Okulu’ndaki konferans kapsamında düzenlenen panellerde uzman akademisyen ve bilim insanları küresel ekonominin geleceği ve Türkiye’ye etkileri, Türkiye-ABD arasındaki bilim ve teknoloji anlaşması ve Türkiye’de teknoparkların geleceği gibi konuları ele alacak.

Konferans hakkına değerlendirmelerde bulunan TASSA Başkanı Haluk Ünal, ABD’de sağlık, mühendislik, tabi ve sosyal bilimler dalında çalışan bilim insanları ile Türkiye’de çalışma yapan akademisyenleri bir araya getirmek gibi bir amaç taşıdıklarını söyledi. Türkiye’den 50’ye yakın akademisyenin konferansa iştirak ettiğini belirten Ünal, “Bunlar müthiş bir network oluşturmaya çalışıyorlar ve tabi TASS’ın amacı olarak buradaki Türk bilim diasporasının Türkiye’ye katkısını ortaya çıkarmak ve ne gibi katkılarda bulunuruz, herkes bu konu üzerinde çalışıyorlar.” dedi.

ABD’NİN 35 EYALETİNDEN BİLİM İNSANI KATILDI

ABD’den de çok sayıda katılımın olduğunun altını çizen Ünal, “ABD’de çok büyük sayıdaki eyaletten katılım var. Yaklaşık 35 değişik eyaletten insan var. 189 tane kurum temsil edilmekte, 30’a yakın kurum da Türkiye’den gelmekte. 150’ye yakın özel üniversite ve araştırma kurumu ise Amerikan katılmakta.” şeklinde konuştu.

Konferansın onur konuklarından TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak yaptığı konuşmada, ABD’de çalışmalarını sürdüren Türk akademisyen sayısındaki artışa dikkat çekti. 23 yıl önce ABD’de birkaç akademik insandan biri olduğunu ve o dönemde herkesin birbirini tanıdığını ifade eden Altunbaşak, “Şimdi Türk Amerikan bilim toplumuna baktığımda burada yaşayan Türklerin binlerce insanın olduğunu görüyorum. Bu nedenle bizim jenerasyonumuza baktığımda gelecek neslin çok çok daha iyi konumda olacağını düşünüyorum. Bu toplumun çok daha ilerlemeler kat edeceğini düşünüyorum.” dedi.

Konferans kapsamında ABD’de başarılı çalışmalarıyla kendilerinden söz ettiren 8 genç akademisyene ‘başarı ödülü’ takdim edildi. Ödül alan akademisyenler çalıştıkları projeler hakkında katılımcılara 10’ar dakikalık birer sunum yaptı. CİHAN

Yorumlar