Türkî Amerikan Birliği Kurultayı çalışma kahvaltısı ile devam etti

Türkî Amerikan Birliği'nin (TAA) bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Türk Amerikan Kurultayı dün Amerika’nın en önemli oditoryumlarından olan Andrew W.

Google Haberlere Abone ol
Türkî Amerikan Birliği Kurultayı çalışma kahvaltısı ile devam etti

Türkî Amerikan Birliği'nin (TAA) bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Türk Amerikan Kurultayı dün Amerika’nın en önemli oditoryumlarından olan Andrew W. Mellon’da yapılan açılış resepsiyonunun ardından bugün The Willard InterContinental otelinde yapılan kahvaltı ile devam etti. Programının açılış konuşmasını yapan TAA Başkanı Dr. Faruk Taban, davetliler arasında birçok farklı kesimden katılımcının olduğunu ve gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Daha sonra söz alan California Milletvekili Xavier Berecca TAA’nın dört yıl gibi kısa bir zamanda bu kadar senatör ve kongre üyesini bir araya getirerek çok etkileyici bir iş yaptığını söyledi. Programda farklı kültürlerden insanların bir araya geldiğine dikkat çeken Berecca, “Bu odada Amerika’yı görüyorum. Burada bir araya geldiğinizde aslında Amerika’yı bir araya getiriyorsunuz.” dedi.

Arizona Milletvekili Paul Gosar ise bir araya gelmenin önemine ifade ederek “Gülümseyin, el sıkışın ve ilişkiler geliştirin.” diye konuştu.

Daha sonra söz alan New York Milletvekili Paul Tonco konuşmasına Türkçe “Merhaba!” diyerek başladı. Özbekistan, Tacikistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Türkiye temsilcilerini bir arada görmenin önemine değinen Tonco, "İnsanların bir araya gelmesi mükemmel bir şey. Burda düşünce alışverişinde bulunma fırsatımız var. Amerika'nın bu ülkelerle ilişkilerini devam ettirmesi çok önemli. Oralarda potansiyel fırsatlar var. ABD hem sizin hem de bizim ekonomimizi geliştirebilir. Türkiye her zaman Batı ile Doğu arasında bir köprü oldu. Hem kültürel hem de ekonomik açıdan Türkiye önemli bir ülke. Umarım bu ilişkileri geliştirilmeye devam ederiz. Bize bu fırsatı veren TAA’ya teşekkür ederiz." diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı'nın Güney ve Orta Asya işlerinden sorumlu Yardımcısı Richard E Hoagland ise ABD’nin askerlerini 2014’ün sonunda Afganistan’dan çekeceğini ama Orta Asya’ya olan ilgilerinin bitmeyeceğini söyledi. Orta Asya ülkelerinin bağımsızlıklarını ilan ettiklerinden beri ortakları olduklarını belirten Hoagland, “Orta Asya ülkelerinin bağımsızlıklarını ve toprak bütünlüğünü destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

KAZAK VE KIRGIZ BÜYÜKELÇİLERDEN TAA'YA TEŞEKKÜR

Kazakistan'ın ABD Büyükelçisi Kairat Umarov, 50 rekabetçi ülke arasında olduklarını ve Amerika ile stratejik ortaklıklarının bulunduğunu belirtti. Umarov “Bizi bir araya getiren TAA'ya teşekkür ediyorum. Başarıyı kolektif şuurla elde edebiliriz. Bizim çok enerjimiz var, bunu da paylaşamaya hazırız.” diye konuştu.

Kırgızistan'ın ABD ve Kanada Büyükelçisi Muktar Djumaliev, bölgede parlamenter sisteme sahip tek ülke olduklarını belirtterek, “ABD, her zaman Kırgızistan’ı her zaman destekledi. TAA ise Kongre ile ilişkilerimizi kurma konusunda önemli yardımcılarımızdan oldu. Kendilerine teşekkür ederiz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar