Türk-Alman hükümetlerinden ortak toplantı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, baş başa görüşmelerinin ardından Türkiye-Almanya Hükümetlerarası İstişare Toplantısı'na başkanlık etti.

Google Haberlere Abone ol
Türk-Alman hükümetlerinden ortak toplantı

Başbakan Ahmet Davutoğlu bazı Avrupa ülkelerini kapsayan resmi ziyaretinin son durağı Almanya'nın başkenti Berlin'de, mevkidaşı Angela Merkel ile Almanya Federal Şansölyelik Binası'nda bir araya geldi.

Baş başa görüşmelerinin ardından Davutoğlu ve Merkel, Türkiye-Almanya Hükümetlerarası İstişare Toplantısı'na başkanlık etti. İki lider, istişare toplantısından sonra görüşmelere katılan Türk ve Alman bakanlarla aile fotoğrafı çektirdi.

Aile fotoğrafı çekiminin ardından Merkel, Davutoğlu onuruna çalışma yemeği verdi. Yemek sırasında Merkel, Başbakan Davutoğlu'na soyadının anlamını sordu. Başbakan Davutoğlu da İngilizce olarak "Sizdeki David gibi" ifadesini kullandı.

Türkiye-Almanya Hükümetlerarası İstişare mekanizması

Türkiye ve Almanya hükümetleri arasında ilk defa gerçekleştirilen Hükümetlerarası İstişare Toplantısı, iki ülke ilişkilerinin geleceği bakımından ileri bir adım olarak değerlendiriliyor.

Türkiye-Almanya Hükümetlerarası İstişare mekanizması, Başbakan Davutoğlu'nun 11-12 Ocak 2015'te Berlin'i, Alman mevkidaşı Merkel’in de 18 Ekim 2015'te İstanbul’u ziyaretinde varılan mutabakat uyarınca tesis edilmiş, ilk toplantının Ocak 2016'da Berlin’de düzenlenmesi kararlaştırılmıştı.

Başbakanlık kaynakları, istişare toplantısının konsolosluk, ekonomi-ticaret, savunma, güvenlik, Türkiye'nin AB üyelik süreci, göç krizi, terörizmle mücadele alanlarında mevcut "anlayış birliği" ve somut iş birliğinin daha ileri seviyelere taşınması açısından yararlı işlev göreceğini değerlendiriyor.

Yorumlar