Tunus'ta Rehine Krizi: 8 Turist Öldürüldü

Tunus'ta kimliği belirsiz kişiler meclis binasının olduğu yerleşkedeki müzeye silahlı baskın düzenledi, sekiz kişiyi öldürdü. Silahlı kişiler müzede bazı kişileri de rehin aldı.

Google Haberlere Abone ol
Tunus'ta Rehine Krizi: 8 Turist Öldürüldü

Her sene binlerce Türk turistin de gittiği Tunus'taki Bardo Müzesi'ne giren silahlı saldırganlar, içerideki turistleri rehin aldı.

Tunus devlet radyosunun haberine göre, kimliği henüz saptama edilemeyen silahlı üç şahıs Tunus meclis binasının bulunduğu yerleşkeye silahlı baskın düzenledi. Meclisbinası yanındaki Bardo Milli Müzesi'ne düzenlenen saldırıda sekiz şahıs öldü.

SALDIRIYI ÜSTLENEN OLMADI

Saldırıyı henüz üstlenmiş olmadı. Güvenlik güçleri saldırganların girdiği müzeyi kuşattı.

Bölgede bulunan Al Jazeera muhabiri Hafız Mureybeh, silahlı insanların evvela parlamento binasına girmeye çalıştığını, bunu başaramayınca parlamento ile tıpkı yerleşke içinde bulunan müzeye saldırdığını söyledi.

ÇOK SAYIDA TURİST REHİN ALINDI

Saldırganlar müze içinde fazla fazla sayıda turisti rehin tutuyor. Parlamento binası boşaltıldı. 'Terörle mücadele' ekipleri müzenin etrafını sarmış durumda. İlk saldırıda bir takım askerlerin de yaralandığı anlatım edildi. Bu arada müze içinden süre vakit silah sesleri geliyor. Saldırganlar askeri giysi giyiyordu.


(19'uncu yüzyıldan kalma Osmanlı sarayından müzeye çevrilen Bardo Müzesi, Türk turistlerin de merakını çeken Tunus'taki mühim ziyaret noktalarından.)

'ARAP BAHARI'NIN GÖZDESİ TUNUS

Tunus, 'Arap Baharı' şekilde tanılan Ortadoğu'nun muhtelif ülkelerinde 2011 yılında başlayan ayaklanmalarının esnasında şimdiye kadar devrimi muvaffakiyetli bulunan tek memleket şekilde değerlendiriliyor.

Arap Baharı'nın fitilinin ilk ateşlendiği memleket bulunan Tunus, öteki Arap ülkelerinden değişik şekilde uzlaşmanın öne çıktığı bir yol izliyor. 2011'de Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesinin arkasından Tunus'taki politik ve ekonomik istikrarsızlığı sonlandırmak için arayış devam ediyor.
23 Ekim 2011'de yapılan seçimleri Müslüman Kardeşler çizgisine yakın Nahda Partisi kazandı. Raşid Gannuşi liderliğindeki parti, ülkedeki değişik politik grupları da kapsayan bir İdare kurmaya çalıştı. 2013 yılına Muhammed İbrahimi, Şükrü Belayd bunun şeklinde öne çıkan politik liderlere düzenlenen suikastlar ve Nahda aleyhinde gerçekleşen gösterilerle geçici hükümetin görevi bırakması damgasını vurdu. Aralık 2013'te ise Mehdi Cuma liderliğinde bir teknokrat hükümet kurulmuştu.

2014'ün başından itibaren kocaman bir hızla uzlaşma sürecine girildi, yeni anayasa kabul edildi, inanılmaz vaziyet kaldırıldı. 2014 Ekim'inde yapılan seçimi laik Nida Tunus Partisi kazandı. Aralık 2014'deki cumhurbaşkanlığı seçimini de Nida Tunus adayı Beci Kaid Sibsi kazandı. Sibsi seçildikten sonra Habib Sid'i hükümet kurmakla görevlendirdi.

Uzun pazarlıklar sonunda yeni hükümet 5 Şubat 2015'te kuruldu. 5 parti ve müstakil teknokratlardan oluşan hükümette bakanların çoğunluğu Nida Tunus Partisi'nin elinde.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar