Tunus yeni anayasasına kavuştu

Tunus’ta 23 Ekim 2011 ‘de seçilen kurucu meclis tarafından hazırlanan ve dün meclis tarafından kabul edilen yeni anayasayı, cumhurbaşkanı da imzaladı.

Google Haberlere Abone ol
Tunus yeni anayasasına kavuştu

Tunus’ta 23 Ekim 2011 ‘de seçilen kurucu meclis tarafından hazırlanan ve dün meclis tarafından kabul edilen yeni anayasayı, cumhurbaşkanı da imzaladı. Dün tüm milletvekillerinin katıldığı genel oturumda anayasanın tüm maddeleri oylamaya sunulmuştu. 217 sandalyeli mecliste, 200 milletvekili ‘evet’ oyu kullanırken 12 vekil’ hayır’ , 4 vekil de çekimser oyu kullanmıştı.
Bugün ise Meclis Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Muhammed Munsıf El-Merzugi, Kurucu Meclis Başkanı Musafa ben Cafer ve Başbakan Ali Arayd’ın katılımıyla yeni anayasanın imza töreni düzenlendi. Törene ayıca birçok yabancı ülkenin parlamento temsilcileri ile Tunus’ta görev yapan yabancı misyon şefleri, büyükelçiler de katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı El Merzugi ,” Tunus’un tarihindeki bu ikinci anayasa vatan evlatlarının siyasi, sosyal, ahlaki bir ittifakıdır. ”dedi. El- Merzugi konuşmasında, yeni anayasanın Tunus’un yeniden inşasında yapı taşlarından biri olacağını vurguladı.
Tunus ilk anayasayı 1956 yılında bağımsızlığını elde ettikten sonra, 1959 yılında kabul etmişti. 14 Ocak 2011 yılında devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Ben Ali’nin ülkeyi terk etmesiyle yeni bir siyasi süreç başlamış ve yeni anayasanın hazırlıkları başlamıştı.
Tunus’ta anayasanın kabul edilmesinden sonra Yüksek Seçim Kurulu’nun parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihini belirlemesi bekleniyor.
CİHAN

Yorumlar