Trump İsrail'e Kudüs sözü

İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşen ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Trump, seçilirse ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Trump İsrail'e Kudüs sözü
ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, başkan seçilirse Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını bildirdi.

Trump'ın seçim kampanyası merkezinden yapılan açıklamada, Cumhuriyetçi Parti adayının, dün Manhattan'daki Trump Tower'da bulunan konutunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğü belirtildi.

Toplantıda İran ile nükleer anlaşma, DAEŞ'e karşı mücadele, ABD'nin İsrail'e askeri desteği ve diğer güvenlik konularının gündeme geldiği belirtildi.

Trump ile Netanyahu'nun İsrail halkının komşularıyla adil ve sürekli barış istediği konusunda hemfikir olduğuna işaret edilen açıklamada, "bölgede barışın ancak Filistinlilerin nefret ve şiddetten vazgeçerek İsrail'i bir Yahudi devleti olarak kabul etmesiyle sağlanabileceği" ileri sürüldü.

Trump'ın, başkan seçilirse İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sözünü de verdiği aktarılan açıklamada, "Trump, Kudüs'ün Yahudi halkının 3 bin yıllık ebedi başkenti olduğunu benimsiyor. ABD, Trump yönetiminde Kongre'nin uzun süre önce verdiği Kudüs'ü İsrail'in bölünmemiş başkenti olarak tanıma kararını kabul edecek." ifadeleri kullanıldı.

ABD büyükelçiliklerinin yeriyle ilgili karar yetkisi, 1995'de çıkarılan yasayla ABD başkanlarına bırakılmıştı. Kongre, aynı yıl ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasıyla ilgili bir yasayı kabul etmişti. Önceki başkanlar Bill Clinton ve George W. Bush yasayı yürürlüğe koymamış, ABD Başkanı Barack Obama da 2011'de güvenlik gerekçesiyle Tel Aviv'deki büyükelçiliği Kudüs'e nakletmeyeceği konusunda ABD Kongresi'ni bilgilendirmişti.

Yorumlar