Tomaşitsa'da şehitler boyunlarından vurulmuş

Bosna-Hersek'in batısında Eylül ayında tespit edilen Tomaşitsa toplu mezarında bulunan şehitlerin kimlik belirleme çalışmaları devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Tomaşitsa'da şehitler boyunlarından vurulmuş

Bosna-Hersek'in batısında Eylül ayında tespit edilen Tomaşitsa toplu mezarında bulunan şehitlerin kimlik belirleme çalışmaları devam ediyor. Tatareviç ailesinden bir baba ve altı oğlu ile Hegiç ailesinden baba ve beş oğlunun kimlikleri de belirlendi. Kimlik belirlenme merkezi Şeykovaça'dan gelen bilgilerine göre, şehitlerin çoğu boyunlarından ateşli silahla vurularak katledilmiş.

Hayatta kalan anne Hava Tatareviç 22 yıl boyunca eşi ve oğulların geri döneceğinin ümitli olduğunu ve şu anda yaşadığı şokun, ailesinin götürülme anından daha kötü olduğunu söyledi. Kimlik belirleme işlemleriyle ilgilenen Hava Tatareviç'in hayatta kalan oğlu Suad, "Bu işin kolay olacağını tahmin ediyordum, ama şimdi daha kötü hissediyorum. Moralim çok bozuk. Bu cesetleri görmenin bu kadar zor olacağını düşünemiyordum." şeklinde konuştu. Almanya'da yaşayan ana-oğul kimlik belirlem işlemleri için Bosna'ya gelmişti.

KAYIP İNSANLAR ENSTİTÜSÜ TEMSİLCİSİNİN DAYILARI DA BULUNDU

Geçen hafta yapılan kimlik belirlenme işleminde Kayıp İnsanlar Enstitüsü sözcüsü Leyla Çengiç'in kayıp dört dayısından üçünün de kimlikleri belirlendi. Diğer dayısının kemiklerinin de toplı mezarda olduğu tahmin ediliyor. Çengiç, "Bu defa yakınların bulunduğu haberini kendi aileme vermem gerekiyor. Bu işe başladığımdan beri en zor anlarımı yaşıyorum ama en azından akrabalarımızı usulüne uygun vereceğimizi bildiğimiz için daha huzurlu olacağımızı ümidini taşıyoruz." diye konuştu. Dayılarının evlerinin önünde öldürüldüğünü ve ailenin bu katliam şahit olduğunu da aktaran Çengiç, "Onları bir gün bulacağımızı biliyorduk." dedi.

Tomaşitsa toplu mezarından şu ana kadar 400'den fazla şehitin kemik ve kalıntıları çıkarıldı. Bunlardan 50'den fazlasının kimlikleri DNA testi ile belirlendi. CİHAN

Yorumlar