Timoşenko serbest, Yanukoviç Kiev’den ayrıldı

Ukrayna’da 18 Şubat’tan bu yana devam eden 80’e yakın kişinin yaşamını yitirdiği gösterilerde, muhalefet ve Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç arasında anlaşma imzalanmasına rağmen ülkede tansiyon yüksek.

Google Haberlere Abone ol
Timoşenko serbest, Yanukoviç Kiev’den ayrıldı

Ukrayna’da 18 Şubat’tan bu yana devam eden 80’e yakın kişinin yaşamını yitirdiği gösterilerde, muhalefet ve Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç arasında anlaşma imzalanmasına rağmen ülkede tansiyon yüksek. Yanukoviç, erken seçimi ve Cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlandıran eski Anayasa’ya dönüşü kabul edeceğini açıklamıştı.

Ancak gösterilerin devam etmesi üzerine sabah saatlerinde Kiev’den ayrılan Yanukoviç, Harkiv’e geçti. Ukrayna parlamentosu Rada ise uzun süredir hapiste tutulan Yulia Timoşenko’nun salıverilmesini oyladı. Oturumda bulunan 331 vekilden 322’si eski Turuncu devrim lideri Timoşenko’nun salıverilmesini istedi. Oylamada yeni içişleri bakanının atanması ve ülkenin başsavcısının da görevden alınması kabul edildi.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov Interfax’a verdiği bilgide Timoşenko’nun hapishaneden çıktığını söyledi. Rus vekil, Timoşenko’nun henüz Harkiv’de olduğunu kızı ile birlikte başkent Kiev’e gideceği bilgisini verdi.

Yanukoviç’e karşı ayaklanan muhalif grupların Timoşenko’nun liderliğinde toplanabileceği iddia ediliyor.

Rus milletvekili Puşkov, halen güney doğu Ukrayna ve Kırım’dan vekillerle düzenlenen kongreye katılmak üzere Harkiv’de bulunuyor.

Parlamento Timoşenko’nun yakınlarından Arsen Avakov’u İçişleri Bakanı olarak atanmasını onaylarken, Timoşenko’ya yakınlığı ile bilinen bir başka isim Aleksandr Turçinov parlamento başkanı olarak seçildi.

Yanukoviç’in danışmanı Anna German, parlamento tarafından kabul edilen yasaları onaylayacağını doğruladı. Yanukoviç’in bir televizyon programına katılması da bekleniyor. German Interfax’a verdiği bilgide, Yanukoviç’in istifa edeceği yönündeki iddiaları da yalanladı. CİHAN

Yorumlar