Texaslılar, Türkçeyle coştu

Texas eyaletinin Houston şehrinde düzenlenen Türkçe Olimpiyatları Güneybatı Amerika Finali, renkli görüntülere sahne oldu.

Google Haberlere Abone ol
Texaslılar, Türkçeyle coştu

Texas eyaletinin Houston şehrinde düzenlenen Türkçe Olimpiyatları Güneybatı Amerika Finali, renkli görüntülere sahne oldu. Hobby Center'da gerçekleştirilen törene 3 binden fazla davetli katıldı.

Sunuculuğunu ABC13 kanalı başkan yardımcısı Cynthia Cisneros'un yaptığı gecede ilk kez öğrencilerin yanı sıra Türkçe öğrenen yetişkinler de yarıştı.

Raindrop Türk Kültür Vakfı tarafından düzenlenen elemelerde Teksas, Oklahoma, Arkansas, Kansas, Mississippi ve New Mexico eyaletlerinden 5 bine yakın öğrenci yarıştı. Eyalet elemelerinde başarılı olan 200 öğrenci, Texas'ta düzenlenen bölge finaline katılmaya hak kazandı. Zorlu yarışmalar sonunda şarkı dalında birinciliği 'Masum Degiliz' adlı eserle Houston'dan Erin Davis kazanırken, folklor alanında Dallas folklor grubu birinci oldu. Şiir dalında ise Arkansas’tan Elizabeth Caplinger ve Texas’tan Maria Cardona-Dan Esteves ikilisi birinciliği paylaştı.

Türkçe öğrenmenin hayatını tamamen değiştirdiğini belirten şiir yarışması birincisi Maria Cordona, Türk kültürünün kendisinde hayranlık uyandırdığını söyledi. Türkçe öğrenmeye başlamadan önce bu ülkeyle ilgili hiç bir şey bilmediğini söyleyen Cordona, geçtiğimiz yıl yaptığı Konya ziyaretini unutamadığını anlattı. Cordona, ''Bu ziyaret dünya görüşümü değiştirdi. Türklerin misafirperverliğinden çok etkilendim. Ben de artık onlar gibi olmak istiyorum.'' dedi.

Türkiye'yi daha önce 4 kez ziyaret ettiğini aktaran Türkçe Dil Yarışması birincisi Antonio Boltran, bu yaz tekrar gideceğini söyleyerek, ''Türkiye'yi ve Türkleri çok seviyorum.'' ifadelerini kullandı. Aynı yarışmada madalya kazanan D'andre Lara ise Türk yemeklerinin damak tadını tamamen değiştirdiğini söyledi.

15 ŞUBAT, TÜRKÇE GÜNÜ İLAN EDİLDİ

Programda konuşan Houston Belediye Başkanı Annise Parker, Türkiye'yi, Houston şehrinde yaşayan Türkler vasıtasıyla tanıdığını söyledi. "Şehrimize yaptıkları katkılardan dolayı Türk toplumuna her geçen gün daha fazla minnet duyuyoruz." diyen Belediye Başkanı, 15 Şubat'ın Türkçe Olimpiyatları şerefine şehirde 'Türkçe Günü' ilan edildiğini duyurdu.

TÜRKÇEYE YOĞUN İLGİ

5 yıldan bu yana Arkansas'ta Türkçe öğretmenliği yaptığını söyleyen Raindrop Vakfı Little Rock şubesi gönüllüsü Sefa Fidan, Arkansaslıların Türkçeye ve Türk kültürüne yoğun bir ilgisi olduğunu söyledi. Raindrop Vakfı'nda Türkçe öğrenen gençlerin ailelerinin de ders almak için kendilerine başvurduğunu dile getiren Fidan, ''Cuma akşamları da bu velilerimize Türkçe öğretiyoruz. İçlerinden bazıları bu yıl Türkçe Olimpiyatları'nın yetişkinler dalında yarıştı.'' dedi. Fidan, başka bir şehre taşınan bir öğrencilerinin yalnızca Türkçe dersi için her hafta saatlerce yol teperek Little Rock'a geldiğini anlattı.

ÖĞRETMENLER TÜRKÇEYLE SEVGİYİ MEZCEDİYOR

Türkçe sevdalısı gençleri yetiştiren öğretmenlerin aileleri, programı büyük bir gururla izledi. Üç oğlunun da Amerika'da barış, hoşgörü ve diyalog için emek sarfettiğini ifade eden Ayşe Zirekoğlu, ''Üç değil altı oğlum olsaydı altısını da bu hizmete adardım. Amerikalı çocukların kilim gibi, nakış gibi Türkçe konuştuğu bu ortamda yalnızca gurur duydum.'' dedi.

Türkçe Olimpiyatları'nın elde ettiği başarının hamurundaki sevgiden kaynaklandığını belirten Kemal Şahin ise, ''O öğretmenler sevgiyle yola çıktı. Herhangi bir beklentileri olmadı. Kimsenin ileri geri konuşmasına aldırmadan çantalarını aldılar, Türkçe kitabını içine koydular. Kalplerindeki sevgiyle o kitapları mezcederek öğrencilerinin kalbine nakış nakış işlediler.'' şeklinde konuştu.

AKIL İZAN SAHİBİ HERKES ÖĞRETMENLERE TEŞEKKÜR EDİYOR

Programa Türkiye'den misafir olarak katılan Türk milletvekilleri de Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen etkinliğin Türkiye için büyük önem taşıdığı görüşünde birleşti. ''Bu çalışmaların altına imza atan öğretmen arkadaşlara dini, dili, milliyeti ne olursa olsun akıl sahibi, izan sahibi herkes teşekkür ediyor.'' diyen Kütahya bağımsız Milletvekili İdris Bal, karşılık beklemeden gösterilen fedakarca emeklerin, 160 ülkede karşılık bulduğunu söyledi. Bal, ''Hep birlikte dünyada medeniyeti, barışı kim temsil ediyor bir bakalım. Dilimizi, kültürümüzü dünyaya kim tanıtıyor? Kim dostluk köprüleri kuruyor? Kim Anadolu'nun sesini dünyaya duyuruyor? Bunlar örgüt müdür? Bunlar haşhaşi midir? Yoksa insanlığın barışı için kendi hazlarından vazgeçmiş muhabbet fedaileri midir?'' diye konuştu.

Ziyaret ettiği pek çok ülkede Türk okullarını gezip gördüğünü aktaran İstanbul bağımsız Milletvekili İhsan Barutçu ise ''Gurbet ellerde bu hizmetleri yürütenler el bebek, gül bebek rahat şartlarda çalışıyor gibi yansıtılıyor ama buraları gezip gördükçe şahit oluyoruz ki durum bu değil. Bu arkadaşlar çok zor şartlarda insanlık için vazife yapıyor.'' dedi.

ALLAH TÜM YAPILANLARI GÖRÜYOR

Türkiye'den binlerce kilometre uzakta gerçekleştirilen bu faaliyetlerden büyük gurur duyduğunu anlatan CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay ise şunları söyledi: ''1999 yılından bu yana siyasetin içindeyim. Sayısız ülkeye gittim ve gittiğim her yerde bu insanların dünya barışı için cefakarca çalışmalarına şahit oldum. Bunları her gördüğümde mutluluk duydum, gurur duydum ve gözyaşları içinde oralardan ayrıldım.''

Kısa bir süre önce Ruanda'daki hizmet müesseselerini ziyaret ettiğini aktaran Tunay, ''Siz hiç kimseyi zorla, inanmadığı bir değer uğruna oralara gönderemezsiniz. O insanlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Bizimle tanışmadan önce Türkiye'yi haritada gösteremeyecek insanlara Türkçe öğretmek, Türk kültürünü sevdirmek takdire şayandır.'' dedi.

Dünya barışı yolunda çalışan fedakar insanların tüm iyi niyetli adımlarına rağmen bu çabaları anlamamakta direnenler çıkabileceğine dikkat çeken CHP milletvekili, ''Birileri bunu anlamak istemeyecek. Anlamamanın ötesinde karşı çıkacak. Karşı çıkmanın ötesinde türlü türlü iftiralar atabilecek ama niyeti halis olan insanlar bu zorlukların üstesinden gelir. Biz kullar tüm yapılanları görüyoruz ama onun ötesinde asıl Cenab-ı Allah tüm yapılanları görüyor.'' dedi.

16 farklı şubede 130 öğrenciye Türkçe dersi verdiklerini aktaran Raindrop Vakfı başkanı Mehmet Okumuş ise derneğin çabalarıyla Houston Üniversitesi'nde kredili Türkçe dersleri verildiğini anlattı. Okumuş, Raindrop Vakfı'nın uğraşları sayesinde Texas eyaletine bağlı devlet okullarında Türkçe'nin resmi seçmeli ders olarak okutulmaya başlandığını belirtti. CİHAN

Yorumlar