"Telefonunuz kapalı olduğu halde kontrol edilebiliyor"

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden, cep telefonlarının kapalı olduğu halde kolaylıkla tekrar açılıp kontrol edilebileceğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde NBC televizyonuna röportaj veren Snowden, yine şaşırtıcı...

Google Haberlere Abone ol
"Telefonunuz kapalı olduğu halde kontrol edilebiliyor"

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden, cep telefonlarının kapalı olduğu halde kolaylıkla tekrar açılıp kontrol edilebileceğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde NBC televizyonuna röportaj veren Snowden, yine şaşırtıcı bilgiler paylaştı.

Snowden’a göre, telefon normal bir şekilde kapandıktan sonra ekran kararıyor ve kapandığını zannediliyor. Ancak telefon siz farkında olmasanız da açık kalmaya devam ediyor. Hatta mikrofonu ve kamerası da açık kalan cihaz, kayıt yapabiliyor.

Snowden, ajanların bunu kendi kurdukları minyatür şebeke kulesi ile yapıtığını ifade etti. NSA eski çalışanına göre kurulan kule sayesinde cep telefonları bu şebekeye otomatik olarak bağlanıyor. Bu bağlantı, cep telefonuna 'kapalı taklidi' yapma emri veriyor ve telefon sizin kapalı olduğunu düşünmenize rağmen açık kalıyor. Bu sistemle cep telefonu yüzde yüz performans göstermese de mikrofonu açık kalabiliyor ve hatta konum bildirimi de yapabiliyor.

CIA’de siber güvenlik araştırması yapan John Pirc, ABD’nin bu teknolojiyi teröristlerin telefonlarını açık tutma amaçlı kullandığını açıkladı. Pirc, telefonun kapalı olması halinde cihazda bir sıcaklık hissediliyorsa, bunun hala çalıştığı anlamına geldiğini belirtti.

Deniz Kuvvetleri eski özel timlerinden ve Silent Circle’in CEO’su Mike Janke, NSA’nın kullandığı bu sistemden korkmaya gerek olmadığını, bu tür sistemlerin teröristler ve diğer suçlular üzerinde kullanılan bir yöntem olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan i-Phone kullanıcıları, cihazlarını iTunes’un açık olduğu bir bilgisayara bağlayıp kapama tuşuna on saniye boyunca basılı tutatarak güvenli bir şekilde kapatabiliyor. CİHAN

Yorumlar