Tarihi çövkan oyunu, Azerbaycan'da yaşatılıyor

Azerbaycan'ın ulusal sporu ve tarihi orta çağlara dayanan Çövkan, düzenlenen turnuvalarla yaşatılmaya çalışılıyor. Atlı sporlardan olan ve kuralları itibariyle poloya benzeyen çövkan oyununun bu yıl dokuzuncusu düzenlenen yarışmaları...

Google Haberlere Abone ol
Tarihi çövkan oyunu, Azerbaycan'da yaşatılıyor

Azerbaycan'ın ulusal sporu ve tarihi orta çağlara dayanan Çövkan, düzenlenen turnuvalarla yaşatılmaya çalışılıyor. Atlı sporlardan olan ve kuralları itibariyle poloya benzeyen çövkan oyununun bu yıl dokuzuncusu düzenlenen yarışmaları renkli görüntülere sahne oldu.

Tarihi Şeki şehrinde takımların atlı geçitleriyle başlayan yarışmalar, heyecan dolu anlara sahne oldu. Sporcuların atlarla uyumu, yaptıkları akrobatik hareketler ve hep birlikte seyircileri selamlamaları uzun süre alkışlandı. Yerel müzik eşliğinde ve milli kıyafetlerle gerçekleştirilen karşılaşmalarda çövkan sporcularının kıyasıya mücadeleleri heyecanlı anlar yaşattı.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) çövkan sporu ile ilgili açıklamalarda bulunan Atlı Sporları Federasyonu Bölge Sorumlusu Elman Kadirov, tarihi oyunun ülke spor tarihinde önemli yeri olduğunu ve yıllardır oynandığını söyledi.

Şeki Vali Yardımcısı ve organizasyon komitesi üyesi Zerine Cavadova da UNESCO'nun çövkan oyununu Azerbaycan'ın maddi olmayan kültürel mirası olarak kabul ettiğini bildirdi. Cavadova, hem kültürel mirasa sahip çıkmak hem de şehirlerinin turizm imkanlarını sergilemek amacıyla 2006 yılından itibaren milli atlı oyunların festivalini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Zerine Cavadova, ' Bu turnuvayı gerçekleştirerek genç neslin tarihi mirası hakkında bilgi edinmesini amaçlıyoruz.'' dedi.

Tarihi çövkan oyunu, bir yedek 6'şarlı iki atlı takım arasında topun sopalarla karşılıklı kalelere atılması şeklinde oynanıyor. CİHAN

Yorumlar