TANAP Projesinde İlk Kazma Vuruluyor

Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak TANAP'ın Türkiye'deki ilk borusu bugün Kars'ta toprağa indirilecek. TANAP, ayrıca Türkiye'de yapılan en büyük boru hattı.

Google Haberlere Abone ol
TANAP Projesinde İlk Kazma Vuruluyor

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üstünden Avrupa'ya taşıyacak TANAP'ın temeli bugün Türkiye Cumhuriyeti C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla Kars'ta atılıyor.

İLK KAZMA

İlk boru bugün yer altına indiriliyor. Türkiye-Gürcistan sınırı bulunan Türkgözü girecek gaz Kars'ın Selim ilçesinden başlayacak boru hattı ile Edirne'nin İpsala ilçesinden Yunanistan'a geçecek. Türkiye, Şah Deniz-2 alanından çıkarılacak nebati gazı taşıyacak bulunan boru hattıyla Şah Deniz-2 projesinin üretim tarafının yanı dizi iletim tarafında da ciddi bir oyuncu şekilde küresel enerji jeopolitiğindeki yerini güçlendirmiş olacak. Türkiye'nin son 10 yılda 45 milyar metreküp seviyesi ile 10 sene önceye oranla 3 kat yükseliş yaptığına işaret edilirken, 12 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek bulunan TANAP'ın kritik önemde bulunduğu belirtiliyor.

2018'DE %15 AZERİ GAZI ALACAĞIZ

Doğalgazın yüzde 98'inin ithal edilişinden dolayı, TANAP'ın Türkiye'nin arz güvenliğinin çeşitlendirilmesi açısından da ciddi bulunduğu biliniyor. TANAP'ın gerçekleşmesi ile yanında 2018 yılı itibarıyla Türkiye'ye 6 milyar metreküp, Avrupa'ya ise 10 milyar metreküp Azerbaycan gazı ulaştırılmış olacak. Doğalgaz ithalatımızdaki % 9 bulunan Azerbaycan'ın payı da TANAP'la müşterek % 15'lere yükselecek.

TANAP'IN TÜRKİYE İÇİN FAYDASINI TIKLAYIP ÖĞRENİN

TANAP'TA % 30 ORTAĞIZ

TANAP'ta yüzde 30 hisseye sahip bulunan Türkiye tıpkı sürede Şah Deniz projesinin de yüzde 19 payla en kocaman ikinci ortağı konumunda bulunuyor. Böylece Türkiye sırf transit yurt rolünün dışında, enerji plan zincirinin her halkasında yer alarak Avrasya enerji haritasında fazla fazla değişik rol üstlenen olacak. Bu vaziyet Türkiye'yi tıpkı sürede Avrupa enerji güvenliği açısından da kilit yurt pozisyonuna yükseltecek. 2026 yılında Azerbaycan'ın yanı dizi Türkmenistan, Irak bunun şeklinde ülkelerden istikbal enerji kaynakları da Türkiye üstünden Avrupa'ya taşınması söz konusu olacak.

TANAP'IN KÜNYESİ

-TANAP için imzalar Haziran 2012'de atıldı

- Boru hattının giriş noktası Türkiye-Gürcistan sınırı

- Boru hattının çıkış noktası Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesi

- Hattının uzunluğu bin 850 kilometre

- 20 ilden geçecek

- 1,3 milyon ton çelik boru kullanılacak

- 15 bini aşkın insana istihdam sağlayacak

- İlk gaz akışı 2018'de

- Türkiye'de yapılan en kocaman boru hattı projesi

- Yıllık kapasitesinin 2026'da 31 milyar metreküp olması planlanıyor. (Kaynak:Milliyet)


Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar