Tamir edilen Osmanlı hatırası kamelya, şehrin sembolü oldu

Almanya'nın Oberndorf şehrinde bulunan meşhur Mauser Silah Fabrikası’na 1800’lü yılların sonunda silah almak için gelen Osmanlı subaylarının kaldığı Türkenbau adlı binadan arta kalan kamelya restore edilerek törenle şehir girişine yerleştirildi....

Google Haberlere Abone ol
Tamir edilen Osmanlı hatırası kamelya, şehrin sembolü oldu

Almanya'nın Oberndorf şehrinde bulunan meşhur Mauser Silah Fabrikası’na 1800’lü yılların sonunda silah almak için gelen Osmanlı subaylarının kaldığı Türkenbau adlı binadan arta kalan kamelya restore edilerek törenle şehir girişine yerleştirildi. Kamelyanın onarımı, Oberndorf Belediyesi ve Oberndorf’ta yaşayan Türk toplumunun ortak çalışması ile tamamlandı.

Törende konuşan Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen, Türkiye ile Almanya’nın ilişkilerinin köklü bir geçmişi olduğunu belirterek, "1763 yıllarından itibaren Oberndorf şehrinin Türk-Alman ilişkilerine şahit olduğu biliniyor. 1881 yılından başlayarak 1914 yılına kadar Osmanlı subayları Mauser silah fabrikasından silah alımı yapmak üzere Oberndorf’a gelmişler. Subaylar Türkenbau olarak adlandırılan binada misafir edilmiş. Bu bina maalesef artık yıkılmış durumda. Binadan bu kamelya ve şehir müzesinde sergilenen bir alem hatıra olarak kalmış." dedi.

Kamelyanın sembolik açıdan büyük önemi olduğunu vurgulayan Başkonsolos Serhat Aksen, "Kamelya ortak geçmişimizi, birlikte yaşam, karşılıklı saygı ve işbirliğini, Oberndorf’taki çeşitliliği ve daha da önemlisi Oberndorf’ta ortak bir gelecek iradesini simgeliyor." diye konuştu. Kamelyanın onarımından dolayı Oberndorf Belediye Başkanı, Okul-Aile Birliği Başkanı İsmail Kılıçaslan ve tüm emeği geçenlere teşekkür eden Başkonsolos Aksen, Oberndorf’taki diğer Osmanlı hatıraları ile de yakından ilgilendiklerini dile getirdi.

Başkonsolos Aksen, "Ayrıca Oberndorf’ta bulunmuş olan Osmanlı subayı İbrahim Efendi ve bir Osmanlı ailesinin yedi aylıkken vefat eden bebeğinin mezar taşları da onarılıp, şehir mezarlığına yerleştirilecek. Bu konuda da başkonsolosluk olarak mütevazı bir katkımız oldu." şeklinde konuştu.

Törende konuşan Oberndorf Belediye Başkanı Hermann Acker da eserin birlikte yaşam kültürüne katkısından söz etti ve emeği geçen Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen ve Okul-Aile Birliği Başkanı İsmail Kılıçaslan’a teşekkür etti.

Başkonsolos Aksen ve Belediye Başkanı Hermann Acker daha sonra Oberndorf Belediyesi ve Okul-Aile Birliği tarafından düzenlenen kültür festivali kapsamında 'Kına Gecesi' programına katıldı. CİHAN

Yorumlar