Taliban, Butto suikastini üstlendi

2007'de uğradığı suikast sonucu hatanı kaybeden Pakistan'ın ilk kadın başbakanı Benazir Butto suikasti, Pakistan Taliban'ının yayımladığı kitapla açıklığa kavuştu.

Google Haberlere Abone ol
Taliban, Butto suikastini üstlendi

27 Aralık 2007 tarihinde uğradığı korkunç saldırı sonucu hayatını kaybeden Pakistan ilk kadın başbakanı Benazir Butto suikasti açıklığa kavuştu. Pakistan Talibanı, Pakistan Talibanı liderlerinden Ebu Mansur Asim Mufti Nur Veli'nin kaleme aldığı yeni kitapta, eski Başbakan Benazir Butto suikastının sorumluluğunu üstlendi.

Pakistan basınındaki haberlere göre, Pakistan Talibanı'nın liderlerinden Ebu Mansur Asim Mufti Nur Veli'nin kaleme aldığı "İngiliz Sömürüsünden ABD Emperyalizmine Güney Veziristan'da Meshud İnkılabı" isimli kitapta, örgütten Butto suikastı itirafı geldi. 
Kitapta, örgütün Butto suikastı için Bilal ve İkramullah isimli iki intihar eylemcisini görevlendirdiği savunuluyor.

Saldırganlardan Bilal'in, önce Butto'ya ateş açtığı, ardından da üzerindeki bombayı patlattığı, ikinci saldırgan İkramullah'ın ise bölgeden kaçtığı ve hala yakalanmadığı ileri sürülüyor.

Kitapta ayrıca 2008 yılındaki seçimlerde aday olmak için sürgünde olduğu Birleşik Arap Emirlikleri'nden ülkesine dönen Butto'nun konvoyuna 28 Ekim 2007'de Karaçi'de düzenlenen ve 180'den fazla kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırının da örgütün eski lideri Beytullah Meshud'un emriyle düzenlendiği belirtiliyor.

BUTTO SUİKASTI

Pakistan'ın ilk kadın başbakanı olan Benazir Butto, 27 Aralık 2007'de Ravalpindi şehrinde seçim mitingi sonrası uğradığı suikastta hayatını kaybetmişti.

Üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmesine rağmen Butto suikastı tam olarak aydınlatılabilmiş değil. Annesinin ölümün ardından Pakistan Halk Partisi Eş Başkanı olan Bilalval Butto, geçen ay özel bir televizyona verdiği röportajda, suikastın arkasında eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in olduğunu iddia etmişti.

Müşerref, Butto'nun suçlamalarını reddetmişti. Pakistan Talibanı'nın kurucusu ve eski lideri Beytullah Meshud, kadınları öldürmenin Peştun geleneklerine aykırı olduğunu belirterek Butto suikastıyla alakalarının olmadığını iddia etmişti.

BENAZİR BUTTO KİMDİ?

Eski Pakistan Başbakanı ve ülkenin eski devlet başkanı Zülfikar Ali Butto'nun kızı. 1953'te Karaçi'de doğdu.

Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim gördü. Harvard Üniversitesi'ni Hindistan'ın Doğu Pakistan'a asker gönderdiği ve babasının Batı Pakistan savunma bakanı olarak Birleşmiş Milletler'de temaslar kurmak üzere New York'a gitmek zorunda kaldığı 1971 yılında bıraktı. New York'ta babasının yardımcılığını yaptı.

Oxford Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Pakistan'a geri döndü. Babasının tutuklanıp idam edilmesinden sonra ev hapsinde kaldı. 1984 yılında yurt dışına çıkmasına izin verilmesiyle, Büyük Britanya'ya taşındı ve orada sürgünde babasının partisinin liderliğini yaptı. 1987 yılında çimento fabrikatörü Asif Ali Zardari ile evlendi.

Askeri cuntanın şefi Ziya Ül Hak'ın 1988'de ölümünden sonra Pakistan'da 1977 yılından beri ilk kez serbest seçimler yapıldı. 19 Kasım 1988 tarihindeki bu seçimleri kazanan Butto, ilk kez bir müslüman ülkenin kadın başbakanı oldu. 2 Aralık'ta başbakan olarak göreve başladı. Yoğun yolsuzluk suçlamaları altında kalan hükümet 20 ay kadar sonra, askeri güçlerin desteğindeki devlet başkanı Gulam İshak Han tarafından, yeni seçimlere gidileceği gerekçesiyle devrildi. Ancak Butto aleyhindeki suçlamalar yargıya yansımadı. Yeni hükümeti Navaz Şerif kurdu. 1993 yılında Butto yeniden seçildiyse de, 3 yıl sonra hükümet yine yolsuzluk suçlamaları altında, devlet başkanı Faruk Leghari tarafından düşürüldü. Yüksek mahkeme de devlet başkanının kararını onayladı. Ancak Butto ve eşi Zardari hakkındaki suçlamaların doğruluğu kesinleşmedi.

Butto'ya yönelik eleştirilerin başlıca kaynağı Butto'nun ulusal reformları sonucu politik güçlerini yitirmeye başlayan Pencap bölgesindeki zengin toprak sahipleri ve bu bölgenin seçkinleriydi. Butto eski feodal yapıya karşı mücadele etti ve bu yapıyı Pakistan'ın stabilizasyonu önündeki engel olarak niteledi.

1999 yılında, Pervez Müşerref'in liderliğinde gerçekleşen askeri darbe sonrasında Pakistan'ı terk etmek zorunda kaldı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine yerleşti.

2002 yılında Pervez Müşerref pratikte Butto'yu hedef alarak başbakanların en fazla iki dönem görev yapabilecekleri yolunda bir anayasa değişikliği yaptı.

2007 yılında Butto'nun yeniden başbakan olma olasılığı doğdu.

Seçim çalışmalarına katılmak üzere Pakistan'a dönüş kararı alan Butto'ya karşı, El Kaide örgütünün saldırı tehdidinde bulunması üzerine, Müşerref, Butto'nun dönüşünü ertelemesini ve yüksek mahkemenin kendisiyle ilgili af istemine ilişkin kararını beklemesini istedi. Bu isteğe uymayan Benazir Butto, 18 Ekim 2007 gecesi, 8 yıllık sürgünden sonra Pakistan'a geri döndü. Ancak yandaşlarının sevgi gösterileriyle karşılanan Butto aynı gün bombalı bir suikast girişimine hedef oldu. Saldırıda 130 kişi öldü.

Yorumlar