Taliban, ABD askerinin serbest bırakılmasının videosunu yayınladı

Taliban, 5 yıl önce kaçırdığı Amerikan askerinin ABD yetkililerine teslim edilmesinin görüntülerini yayınladı. ABD askeri, Guantanamo Kampı’ndaki 5 Taliban liderinin serbest bırakılması karşılığından azat edildi. Taliban’ın internet...

Google Haberlere Abone ol
Taliban, ABD askerinin serbest bırakılmasının videosunu yayınladı

Taliban, 5 yıl önce kaçırdığı Amerikan askerinin ABD yetkililerine teslim edilmesinin görüntülerini yayınladı. ABD askeri, Guantanamo Kampı’ndaki 5 Taliban liderinin serbest bırakılması karşılığından azat edildi.

Taliban’ın internet sitesi, 5 yıl önce Afganistan’da kaçırılan Amerikan askeri Bowe Bergdahl’ın teslim edikmesinin görüntülerini yayınladı. Görüntüde ayrıca ABD askeri karşılığında Guantanamo'dan serbest kalan 5 Taliban'ın da görüntüsü yer aldı.

Serbest bırakılan isimler arasında Taliban döneminin İstihbarat Müdür Yardımcısı Abdul Hak Vasik, 2001 yılında Amerika ile savaşan ve Afganistan’ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif'te üst düzey Taliban komutanı olan Molla Nuruddin Nuri, Taliban döneminin içişleri bakanlığını yapan ve Molla Ömer ve Üsame bin Ladin ile doğrudan ilişkisi olan Hayrullah Hayirha bulunuyor.

Transferlerin Katar hükümetinin aracılığıyla bir haftalık yoğun müzakerelerin sonucunda gerçekleştiğini bildirildi. Videoda 5 Taliban’ın Katar yetkililerine teslim edilmesi yer alıyor. Bu kişiler, bir yıl Katar’da kalacak.

ABD askerinin teslim edilmesi ise Afganistan’ın doğusunda ve Pakistan sınırında 30 Mayıs'ta ABD özel kuvvetleri önünde gerçekleşmişti.

Afganistan’ın kuzey doğusundaki Paktika vilayetinde görev yapan Bergdahl, 2009 yılının Haziran ayında Taliban tarafından kaçırılmıştı.

CİHAN

Yorumlar