Talat: Türk okullarında Rumca, Rum okullarında da Türkçe öğretilmeli

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum lider Anastasiadis ile yemekte bir araya geldi. Talat, Anastasiadis ile görüşmesinde Kıbrıs Türk okullarında Rumca, Rum okullarında da Türkçe öğretilmesiyle ilgili fikrini ilettiğini kaydetti.Rum...

Google Haberlere Abone ol
Talat: Türk okullarında Rumca, Rum okullarında da Türkçe öğretilmeli

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum lider Anastasiadis ile yemekte bir araya geldi. Talat, Anastasiadis ile görüşmesinde Kıbrıs Türk okullarında Rumca, Rum okullarında da Türkçe öğretilmesiyle ilgili fikrini ilettiğini kaydetti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasidis de daha fazla iyi niyet ve istekle en erken zamanda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin kaygılarını dikkate alacak bir çözüme ulaşılması yönündeki umutlarını dile getirdiklerini belirtti.

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis öğle yemeğinde bir araya geldi.

Ara Bölgede bulunan Chateau Status Restoran’daki yemekte Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ile Rumların eski Tarım Bakanı Kostas Themistokleus, Anastasiadis ile T Talat’a eşlik etti.

Talat ve Anastasiadis yemek sonrası ortak basın açıklaması yaptı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, yapıcı ve arkadaşça geçen bir buluşma olduğunu söyledi; görüş alışverişinde bulunduklarını ve müzakere süreci içerisinde nasıl daha verimli olabileceklerini görmeye çalıştıklarını ifade etti.

Süreci hızlandırmak için daha yoğun bir şekilde çalışmaları gerektiği üzerinde hemfikir olduklarını belirten Anastasiadis, daha fazla iyi niyet ve istekle en erken zamanda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler’in kaygılarını dikkate alacak bir çözüme ulaşılması yönündeki umutlarını dile getirdiklerini belirtti.

Anastasiadis, “AB üyesi olduğumuzun farkına varmalıyız, ülke olarak AB üyesiyiz, burada yasal olarak yaşayan tüm insanlar olarak Avrupalıyız” diye konuştu. Anastasiadis, AB müktesebatını insan haklarına saygılı bir şekilde nasıl uygulayacakları konusunda birlikte çalışmaları gerektiğini de dile getirdi.

TALAT: İKİ TARAF BİRBİRİNİ ÇOK İYİ ANLAMALI

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da Anastasiades’e yemekten dolayı teşekkür etti ve hem yararlı bir toplantı yaptıklarını hem de son derece lezzetli bir yemek yediklerini söyledi.

Görüş alışverişinde bulunduklarını, devam eden müzakere süreciyle ilgili Anastasiadis’in görüş ve yaklaşımlarını öğrenme fırsatı bulduğunu dile getiren Talat, bunun önemli olduğunu çünkü sonuçta, Kıbrıs sorununu çözecek iki taraf olduğunu ve çözüme ulaşmak için iki tarafın bir birini çok iyi anlaması gerektiğini vurguladı. Bu amaçla bu görüşmeyi çok önemsediğini vurgulayan Talat, “Bu konuda Anastasiadis’in gösterdiği yapıcı yaklaşıma teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Görüşmeleri yapanın Anastasiadis ile Cumhurbaşkanı Eroğlu olduğunu söyleyen ve kendisinin doğrudan bir rolü olamayacağını vurgulayan Talat, “Ancak ben yardımcı olabilirsem, bazı düşünceleri ortaya koyup yeni fikirlerin doğmasına yardımcı olabilirsem görevimi yapmış olurum. Olaya böyle yaklaşıyorum ve bu anlayışla yardımcı olmaya çalışıyorum.” diye konuştu.

Anastasiadis’e Kıbrıs Türk okullarında Rumca, Rum okullarında da Türkçe öğretilmesiyle ilgili fikrini ilettiğini dile getiren Talat, bunun medya tarafından da desteklenmesi gerektiğini, kuzeydeki bir televizyonun bir dil aktivitesi başlatmak üzere olduğunu duyduğunu kaydetti. Talat, iki toplumun birbirini anlaması açısından liderlerin de bu fikri desteklemesi gerektiğini, barış kültürünün hayati bir şey olduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar