Tahsin Burcuoğlu, bakanlık dışından yapılan büyükelçi atamalarını eleştirdi

Yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, diplomat olmayanların büyükelçiliklere atanmasını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Tahsin Burcuoğlu, bakanlık dışından yapılan büyükelçi atamalarını eleştirdi

Yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, diplomat olmayanların büyükelçiliklere atanmasını eleştirdi.

Paris'te büyükelçi olarak son kez basın mensuplarıyla bir araya gelen Burcuoğlu, "Hükümetin siyasi takdiridir. Bakanlık dışından da büyükelçi atamaları yapılıyor. Çok istisnai yerler ve çok istisnai görevler için belki, ama bunu genelleştirmenin fevkalade yanlış olduğunu kanısındayım.'' diye konuştu.

Dışişleri kadrolarına güvenilmesini isteyen Tahsin Burcuoğlu, geçmişte çok nadiren bu tarz görevlendirmelerin olduğunu ifade etti. Dışişleri geleneklerinin, kurallarının hem de personel dokusunun mümkün olduğu kadar korunması gerektiğinin altını çizen Paris Büyükelçisi, kendisinin 41 yılda çok sayıda cumhurbaşkanı çok sayıda başbakan ve çok sayıda dışişleri bakanı ile çalıştığını vurgulayarak, "Biz verilen görevi yapıyoruz. Bizim görevimiz neyi biliyorsak, aklımız neye eriyorsa onu söylemek." dedi.

"BİZE YAKIŞTIRILAN BAZI SIFATLARI HAK ETMİYORUZ"

Burcuoğlu, diplomatları Türkiye'deki ortalama insanın dışında, üstünde ya da altında görmemek gerektiğini vurgulayarak, "Bize bazı sıfatlar söylüyorlar. O sıfatları hiç hak etmediğimizi söyleyeyim. Dışişleri Bakanlığı, ortalama Türk insanının, Türkiye'nin toplumunun bütün katmanlarını temsil eden bir camia, dolayısıyla dışişlerinin kadroları çok önemli kadrolardır." dedi. Türk diplomatlarının dünyanın en iyi diplomatları olduğunu söyleyen Paris Büyükelçisi, "Türk diplomatında bir tuhaflık vardır. Kendisini Türkiye'nin tamamından sorumlu hisseder. Başka ülkenin diplomatı kendisini yaptığı işten, üstlendiği dosyadan sorumlu addeder." dedi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 30 yıl önce de görev yaptığını ifade eden Burcuoğlu, o dönemde iki ülke arasında müsteşar düzeyinde bile seyahat olmadığını aktardı. Burcuoğlu, ''Ben VIP salonunu iki sene hiç görmedim. Bu dönemde ise heyetlerimizin trafiği yüzünden VIP salonunda neredeyse bütün görevlileri isim olarak tanır hale geldik." şeklinde konuştu.

"ERMENİ DOSYASI KAPANDI DEMEM MÜMKÜN DEĞİL"

Tahsin Burcuoğlu, Fransa Ulusal Meclisi ve Senato'da kabul edilen daha sonra ise Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen Ermeni soykırım iddialarını inkar edenlerin cezalandırılması ile ilgili yasaya da değinerek, "Fransa Anayasa Konseyi'nin kararıyla Ermeni dosyası kapandı, bundan sonra yeni bir macera olmaz demem mümkün değil. Bu konuda hem devletimizin hem burdaki misyonlarımızın hem de buradaki vatandaşlarımızın fevkalede tetikte olmaya devam etmeleri lazım." dedi.

Tahsin Burcuoğlu Paris'ten ayrılmadan önce giderayak, Dışişleri Bakanlığı'nın genel talimatı kapsamında Fransa Dışişlerine nota gönderdiklerini de sözlerine ekledi. Burcuoğlu, 1975'^te şehit edilen Büyükelçi İsmail Erez ve makam şoförü Talip Yener'in şehit edildiği noktaya bir plaket asmak istediklerini bildirdiklerini kaydetti. CİHAN

Yorumlar